EUROSCICOMM 2024: Jornades internacionals sobre els públics de la comunicació social de la ciència.
EUROSCICOMM 2024 es planteja com un punt de trobada amb especialistes nacionals i internacionals en l'àmbit de la comunicació de la ciència des d'una perspectiva inclusiva, amb l'objectiu de discutir sobre quina és la situació de la comunicació de la ciència en l'actualitat i les estratègies que en els últims anys han demostrat major eficàcia per a arribar als públics tradicionalment allunyats de la ciència. Les jornades
pretenen unir a experts de diferents àmbits de comunicació social de la ciència per a propiciar una reflexió conjunta sobre els principals reptes al voltant de la comunicació pública de la ciència.
Les jornades s'organitzen en el marc del projecte europeu COALESCE (HORIZON-WIDERA-2022-ERA-01-60) l'objectiu del qual és crear el Centre Europeu de Competència per a la Comunicació Científica.
EUROSCICOMM 2024 reunirà experts de diferents àmbits de comunicació social de la ciència per a propiciar una reflexió conjunta sobre els principals reptes entorn de la comunicació pública de la ciència.
Un dels eixos estratègics d'aquest projecte és la co-creació d'activitats amb diferents públics, perquè les propostes desenvolupades responguen a les demandes i necessitats dels usuaris finals. En aquest projecte COALESCE, la Universitat de València desenvolupa, entre altres tasques, el disseny de recursos destinats al públic general per a identificar els missatges desinformatius i la falta de confiança en la informació, en general, especialment quan són informacions sobre presa de decisions polítiques. La ciència i els científics en general tenen bona acceptació entre la població espanyola, tal com indiquen les Enquestes de Percepció Social de la Ciència que des de 2002 realitza la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). El problema essencial resideix en què hi ha públics vulnerables als quals és més difícil accedir no sols per a informar sobre ciència, sinó també per a involucrar-los en activitats o promoure carreres científiques entre el públic adolescent.
És necessari oferir a la ciutadania- especialment als sectors més allunyats de la ciència- eines per a accedir al coneixement científic que els permeten prendre decisions informades.
Les jornades abordaran dues dels principals desafiaments als quals s'enfronta la comunicació social de la ciència: d'una banda, la difusió de fake news, que ha generat en els últims anys un augment de la desafecció i un descens de la confiança, especialment en sectors socials vulnerables i dels tradicionalment no interessats en la ciència. D'altra banda, el desenvolupament d'aplicacions d'intel·ligència que dificulten encara més la capacitat de la ciutadania de diferenciar entre informació falsa o veritable. En la conjuntura social actual, en la qual el coneixement científic s'ha vist qüestionat per líders populistes amb greus conseqüències per a la salut de les persones, és necessari oferir a la ciutadania- especialment als sectors més allunyats de la ciència- eines per a accedir al coneixement científic que els permeten prendre decisions informades.
Període de l'esdevenimentDe 2 de desembre de 2024 a 3 de desembre de 2024. Dilluns i dimarts de 09:00 a 14:30.
Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació
Av. Blasco Ibáñez, 32
Valencia (46010)
Grup d'investigació ScienceFlows (comprensió pública, percepció social i divulgació de la ciència).
Contacta ana.m.serra@uv.es
Preu: 0€
Data eixida: 11/11/2024