Oceans, clima i salut: infeccions de Vibrio en un planeta en canvi

El dimarts 8 d´octubre a les 10´30 hores tindrà lloc en l´aula B3 de la Facultat de Biologia (campus de Burjassot) la Conferència Extraordinària dins del Cicle de Conferències de la ERI BioTecMed titulada "Oceans, clima i salut: infeccions de Vibrio en un planeta en canvi". La conferència tractarà sobre la influència del canvi climàtic en les malalties infeccioses causades per bacteris marines del gènere Vibrio.

La conferència serà impartida pel Professor Jaime Martínez-Urtaza, Investigador Senior del "Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science” (CEFAS) (Weymouth. RU). El professor Jaime Martínez-Urtaza treballa amb diferents aspectes relacionats amb la seguretat alimentària i l´epidemiologia de les malalties transmesses pels aliments i aigües. Anteriorment ha traballat com a professor en la “Universidad de Santiago de Compostela”, com investigador expert en malalties transmesses per aigües i aliments en el “Centro Europeo de Control de Enfermedades” (Suecia) i com a professor-investigador expert en genòmica i filogenòmica en “Milner Centre for Evolution” de la “Universidad de Bath” (Regne Unit). Ès professor honorari en la “Universidad de Exeter” (Regne Unit) i professor visitant en la “Universidad de Southampton” (Regne Unit), la “Universidad de la Frontera” (Chile) i en el “Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo-CIAD” (Mèxic). Es tambè asessor científic del “Instituto Nacional de Salud” de Perú i membre actiu del “ECDC European Environment and Epidemiology (E3) Network” i de la iniciativa internacional “The Lancet Countdown on Health and Climate Change”.

El seu treball compren diferents aspectes d´epidemiologia molecular i els efectes del clima en las malalties infeccioses amb un especial interés en les malalties transmesses per l´aigua i els aliments. Un tema central del seu treball és la fusió de disciplines científiques com són la biologia molecular, la microbiologia, la genètica de poblacions, la oceanografia, les ciències climàtiques i la epidemiologia, per descifrar la dinàmica de contaminaciò en el medi ambient i l´apariciò de malalties. Al llarg dels últims anys ha dedicat gran part de la seua activitat a l´aplicaciò de ferramentes de genòmica avançades per a identificar nous aspectes en l´evolució i dispersió de bacteris patògens humans amb un interés especial en la reconstrucció de la història evolutiva i la disseminació de patògens humans amb conexió amb successos naturals o asociats amb l´actividat humana. El seu treball ha estat publicat en revistes com New England Journal of Medicine, Lancet, Nature Climate Change i Nature Microbiology”.

RESUM

Al llarg dels últims anys ha estat inmers en un intens debat al voltant del canvi climàtic a nivell social, polític i científic, mantenint la discussió en termes de futur. Al llarg d´aquest procés hem observat com es convertia en una realitat tangible que està afectant les nostres vides de manera qüotidiana. La dimensió dels canvis que estem observant estaà sobrepassant totes les previsions que s´havien establides, i les projeccions de futur no proporcionen millors perspectives. En aquest context, els oceans s´han vist seriosament afectats guanyant més de 90% del calfament total. Avui tenim mars més calents, menys salats i amb patrons oceànics més canviants. En aquest nou escenari, uns organismes s´han vist especialment afavorits: els membres del gènere Vibrio. Degut a les seues preferències ecològiques per aigües calentes i de baixa salinitat, aquestes bacteris han ampliat el seu camp de distribució geogràfica aplegant a zones properes al cercle polar àrtic, cosa impensable fa pocs anys per a un bacteri tradicionalment associat a zones tropicals. Però, a més a més, el gènere Vibrio inclou tres patògens humans d´origen marí molt importants a nivell mundial: Vibrio choleraeV. parahaemolyticus i V. vulnificus. L´expansió geogràfica i demogràfica d´aquests organismes generada pel canvi climàtic ha tingut com resultat un augment en paral.lel del nombre d´infeccions a nivell global, amb casos ocorreguts en àrees on maï abans s´havien detectat patògens. Les causes d´aquest augment són complexes i majoritariament multifactorials, però als últims anys s´han produït advantatges decisives per a poder aportar nova llum a aquests processos. El desemvolupament de les ciències climàtiques als últims deu anys, principalment gràcies a la contribució de la vigilància ambiental per satélit, associat amb l´aplicació de ferramentes genòmiques, ha generat un nou context analític que està revolucionant els estudis de Vibrio i està canviant la nostra visió al voltant de la dinàmica epidemiológica d´aquestes malalties i el paper dels oceans en la dispersió d´aquests organismes. Gràcies a aquestes avantatges, s´han pogut desenvolupar ferramentes per a visualitzar les condiciones ecològiques associades amb el risc de Vibrio qüasi a tempe real, i és posible traçarla dispersió dels clons epidemiològics d´aquests patògens amb una precissió inimagitnable fa pocs anys. Aquest nou marc analític que combina dades ambientals de satèlit amb la precissió de la genòmica està contribuïnt al desenvolupament de nous sistemes de vigilància epidemiològica de cobertura global que són accesibles públicament a través de la web i que són actualment aplicats per epidemiòlegs i experts en salut pública per mitigar l´impact d´aquestes malalties en un planeta sota els efectes del canvi climàtic.

Aquesta conferència ha estat patrocinada pels projectes AICO2018-123 de la Generalitat Valenciana i AGL2017-87723-P del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

 

 

Data 8 d’octubre de 2019 de 10:31 a 12:00. Dimarts.

 
 
Lloc de realització

Aula B3, Edifici B, Facultat de Biològiques, Campus Burjassot

 
Organitza

ERI BioTecMed.

 

Contacta carmen.amaro@uv.es

 
Més informació