Portada llibre
Presentació del llibre 'Del hachís y de la alienación mental'

Organitza: Enric Novella (IILP-UV).

Coordinació de seminaris: Enric Novella (IILP-UV).

La presentació es pot seguir en línia a temps real a: http://reunion.uv.es/hcc2


El proper dimecres 13 de novembre de 2019 a les 18 h. es presentarà a la seu valenciana de l'Institut Interuniversitari López Piñero (IILP) el llibre de Jacques-Joseph Moreau de Tours "Del hachís y de la alienación mental" últim volum de la Colecció d'Història de l'Associació Espanyola de Neuropsiquiatria (AEN). El llibre ha estat editat i traduït pel professor de la Universitat de València i investigador de l'IILP Enric Novella en col·laboració amb Silvia Fervenza i Marisa Cuñat.

L'acte comptarà amb la intervenció d'Enric Novella (IILP-UV), Olga Villasante (Presidenta de la Secció d'Història de l'AEN) i Mikel Munárriz (President de l'AEN-Professionals de Salut Mental).

Jacques-Joseph Moreau (més conegut com Moreau de Tours) és, sens dubte, una de les figures més fascinants de la història de la psiquiatria. Entre 1836 i 1837 va viatjar com a acompanyant d'un acabalat pacient del seu mestre Esquirol a Malta, Turquia i Egipte, on va començar a familiaritzar-se amb els efectes fisiològics i psicològics del cànnabis. Fundador d'un efímer Club des Haschischins que va reunir la flor i nata de la intel·lectualitat parisenca (Gautier, Delacroix, Baudelaire, Nerval, Dumas pare, etc.), Moreau es va convèncer molt prompte del seu valor com "un mitjà poderós i únic d'exploració en matèria de patogènia mental ", i, al cap d'un temps, va compilar les seues experiències en Del hachís y de la alienación mental.

En aquesta obra cabdal de l'alienisme francès vuitcentista, Moreau no es limita a consignar les seues finíssimes observacions, sinó que formula una doctrina molt completa sobre dels fonaments i la naturalesa de l'alienació mental. Postulant una identitat estricta entre els fenòmens del son i la bogeria, Moreau creu veure en l'excitació -i en els processos resultants de "dissociació, desagregació i dissolució de les idees"- el "fet primordial" del qual es deriven la totalitat dels símptomes de la bogeria, anticipant així un punt de vista que inspiraria aportacions posteriors tan rellevants com les de Pierre Janet, Gaëtan Gatian de Clérambault o Henri Ey.

No obstant això, i més enllà de la seva riquesa descriptiva i de l'originalitat dels seus plantejaments, Del hachís y de la alienación mental és també una obra revolucionària per l'obstinació de Moreau a recórrer a la introspecció com l'autèntica via règia per tal de recrear, aprehendre i examinar l'experiència inefable de la bogeria: "la majoria dels alienistes ha descrit amb detall els símptomes infinitament variats que presentaven els malalts [...], però no en sé de cap que, referint-se a la bogeria, ens haja transmès el resultat de la seua experiència personal i l'haja descrit a partir de les seues pròpies percepcions i sensacions ".

 

Data 13 de novembre de 2019 de 18:00 a 19:30. Dimecres.

 
 
Lloc de realització

Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència "López Piñero". Palau de Cerveró. Sala de conferències.

 
Organitza

Enric Novella(IILP-UV)..

 

Contacta mrile@uv.es