Seminari: "Els aliments i la nutrició en la Història valenciana"

(primera sessió)

Data: 18 d'abril de 2018 de 10:00 a 13:00.

Centre: Campus de Blasco Ibáñez.

Lloc de realització: Facultat de Geografia i Història. Sala Joan Fuster.

10.00 h. Juan Vicente García Marsilla, Alimentació, cuina i dietètica en la València medieval.

Els canvis socials, econòmics i culturals, que va viure l'Europa de finals de l'Edat Mitjana van donar lloc a noves formes de consum que van portar aparellades maneres diferents d'alimentar-se i de relacionar-se amb el menjar. En la València dels segles XIV i XV, a més, nodrir a una població en creixement era tot un repte, si es volia assegurar la pau social. Tot açò va venir acompanyat d'un insòlit desenvolupament dels receptaris de cuina i d'una reflexió, des de l'àmbit de la moral, però també des del de la medicina, sobre la forma més convenient d'alimentar-se que corresponia a cadascuna de les classes socials.

11.00 h. Rafael Benítez, L'alimentació en l'Edat Moderna: salut, economia, gust.

L'alimentació en l'Europa Moderna es basava en el cereal de tipus blat, que els europeus complementaven amb calories d'origen animal i, allí on era accessible, com en l'àmbit mediterrani, amb oli d'oliva i vi. Per a l'Edat Moderna comptem amb registres documentals que ens permeten conèixer les quantitats que s'ingerien i l'evolució dels preus i comparar-les amb dades demogràfiques per a tractar d'avaluar la seua incidència sanitària.

L'economia agrària de l'època havia de fer front a la demanda de cereal, de bestiar i els seus derivats, de vi i oli, on era possible conrear-los, en un difícil equilibri d'aprofitament del mitjà.

Sobre aquesta economia, i sobre els costums alimentosos, i fins i tot la sociabilitat, va a incidir l'arribada i difusió de noves plantes del món extra-europeu: espècies, arròs, dacsa, creïlla, pebrot, sucre, xocolata, cafè, te...

12.00 h. Preguntes i discussió

Ponents:

Juan Vicente García Marsilla és professor titular d'Història Medieval en la Universitat de València. Premi Senyera d'Investigacions Històriques (2000), Premi a l'Excel•lència Docent Universitària (2010) i Premi Demetrio Ribes en (2011). Dirigeix el Màster en Història de la Formació del Món Occidental de la Universitat de València. Entre les seues publicacions relacionades amb la Història de l'Alimentació destaquen les monografies La jerarquía de la mesa. Los sistemas alimentarios en la Valencia bajomedieval (1993), i La taula del senyor duc. Alimentació, gastronomia i etiqueta a la corts dels Ducs Reials de Gandia (2012), a més de diversos articles i ponències a congressos sobre l'alimentació de jueus, musulmans, mercaders o nobles, la dietètica i la salut, les carnisseries o els llibres de cuina en l'Edat Mitjana.

Rafael Benítez Sánchez-Blanco és catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de València. En la seua tesi doctoral, “Moriscos y cristianos en el Condado de Casares, (Córdoba, 1982)” estudià la societat i l'economia d'un senyoriu de la zona occidental del Regne de Granada. Amb posterioritat, sense abandonar les seues investigacions sobre història rural, es va centrar en l'estudi de la política morisca de la Monarquia Hispànica, amb especial atenció al paper de la Inquisició. Ha editat diverses obres clàssiques sobre el tema (Bleda, Lea, Danvila) i ha analitzat també diverses de les crítiques dirigides a les invencions de les relíquies i els "libros plúmbeos" del Sacromonte de Granada. Recentment ha centrat els seus estudis sobre el problema de l'esclavitud en la Mediterrània, en especial sobre la captivitat dels musulmans en Espanya.

 

Data 18 d’abril de 2018 de 10:00 a 13:00. Dimecres.

 
 
Lloc de realització

Facultat de Geografia i Història

 
Organitza

Carmel Ferragud (Institut Interuniversitari “López Piñero”, UV)

Juan Vicente García Marsilla (Dep. d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Facultat de Geografia i Història, UV)

.

 

Contacta mrile@uv.es