Seminari impartitm per Judith Rainhorn
Seminari: Judith Rainhorn

« Un verí legal. Com la indústria verinosa de la pintura amb plom va romandre per llarg temps dominant malgrat la regulació de la seguretat i la salut en el treball. França, 1820-1926. »

El meu treball abordarà la qüestió crucial de la salut i la seguretat en el treball durant l'era industrial, emfatitzant la història del creixement, l'ús massiu i la regulació final d'un producte tòxic: la cerusa (també conegut com albayalde o blanc de plom), responsable de l'enverinament per plom (o saturnisme) dels treballadors que ho produeixen i dels pintors que ho usen. Partint d'un treball empíric a través d'una àmplia gamma d'arxius, que constitueixen el nucli del meu treball actual, investigaré la interacció global que porta el tema de salut i seguretat ocupacional a estar en l'agenda política durant l'era de la industrialització.

Sostinc que l'Estat Francès va estar durant un segle en el centre d'una complexa trama de poder i interessos per a establir una societat industrial saludable. Sent interromput per diverses revolucions i colps d'estat durant el segle XIX (cinc règims polítics), l'Estat Francès va abordar de forma irregular el tema de la salut i la seguretat en el treball. En ser un fantasma aterridor, el tema de la pintura amb plom va mobilitzar a múltiples interessats com a homes d'estat, fabricadors, empleats i sindicats, científics i metges, polítics i opinió pública, i també a algunes organitzacions internacionals. Tots aquests protagonistes van tractar d'aconseguir el seu objectiu, ja fóra prohibir la pintura amb plom o no, fent el seu propi camí a través de l'autoritat de l'Estat. De tant en tant, l'Estat (considerat en diferents escales: govern, Parlament, autoritats locals, etc.) va assumir la seua responsabilitat en l'engegada de la regulació ambiental i sanitària. Per contra, en altres ocasions, es va mostrar impotent i absent de les creixents apostes de salut i seguretat. La història de la pintura amb plom i l'Estat pot servir com un referent històric per a reevaluar altres problemes de salut i seguretat durant el segle XX.

 

Data 14 de febrer de 2018 de 16:00 a 18:00. Dimecres.

 
 
Lloc de realització

Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència

 
Organitza

Institut d'Història de la Medicina i la Ciència "López Piñero".

 

Contacta mrile@uv.es