Geografia Rural
XXII Col·loqui Nacional i V Internacional de Geografia Rural
Presencial

Del 23 al 25-10-2024 a la Facultat de Geografia i Història, l'Associació Espanyola de Geografia celebrarà la seua trobada bianual sobre Geografia Rural.

 

El Grup de Treball (GdT) en Geografia Rural de l'Associació Espanyola de Geografia (AGE), el Departament de Geografia de la Universitat de València (UV), l'Institut Interuniversitari de Desenrotllament Local (IIDL) de la UV, la Facultat de Geografia i Història de la UV, i el Servici de Cultura Universitària del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV (UVSociedad i UVCultura), organitzen el XXII Col·loqui Nacional de Geografia Rural i V Col·loqui Internacional de Geografia Rural a València, del 23 al 25 d'octubre de 2024. Un col·loqui que compta a més amb el cofinançament de la Conselleria d'Educació, Universitat i Ocupació, Direcció General de Ciència i Investigació, Generalitat Valenciana (CIAORG/2023/112).

L'AGE és una agrupació de professionals de la geografia la finalitat principal de la qual és fomentar i desenrotllar la ciència geogràfica espanyola i les seues aplicacions, així com difondre i donar a conéixer els coneixements geogràfics en la societat.

El GdT de Geografia Rural de l'AGE és un dels més nombrosos, consolidats i amb major tradició en la geografia espanyola. Este GdT té com a objectiu el coneixement dels paisatges, dels espais i societats rurals, tant del seu origen com de la seua evolució i perspectives, de les seues estructures i dinamismes, dels seus actors o agents, funcions i problemes, així com de les polítiques i actuacions que el transformen. Els canvis haguts en els espais rurals durant la segona mitat del segle XX i els primers anys del XXI han sigut de tal magnitud que és difícil casar les investigacions i temes tradicionals amb els actuals. El GdT de Geografia Rural, atent a estos canvis i mutacions, intenta aprehendre'ls, explicar-los i donar testimoniatge d'ells a través de les seues nombroses activitats. Precisament estos col·loquis són un exemple d'esta obstinació.

S'han celebrat fins al moment 21 col·loquis, partint del realitzat a Alacant en 1980, que va versar sobre la propietat rústica a Espanya i la seua influència en l'organització de l'espai. L'any 2016, a Ciudad Real, els dies 7, 8 i 9 de setembre, es va celebrar el XVIII Col·loqui, ColoRural2016, el primer amb caràcter internacional L'últim fins a la data ha sigut el realitzat a Santiago de Compostel·la en 2022, el XXI Nacional i IV Internacional.

Encara que amb les lògiques variants, adaptades al context i al moment, cada edició del Col·loqui s'estructura d'acord amb una lògica comuna en tots els casos: es dediquen dos jornades a les sessions de presentació de ponències, comunicacions, taules redones i conclusions, i una al treball de camp, en considerar-se essencial en la formació i l'activitat professional dels geògrafs/as. Cada col·loqui s'organitza sota un gran tema general, que se subdividix en una sèrie de línies temàtiques que assenyalen la direcció de la investigació en geografia a cada moment, que servix per a poder guiar i organitzar el conjunt de materials (ponències, comunicacions, posters) que es reben i accepten partir d'un rigorós procés d'avaluació per parells, primer de resums, després de textos complets. A partir de tot això, en sessions plenàries s'exposen els materials seleccionats, a fi de discutir els avanços científics i aplicats, generant-se el debat i els intercanvis, que són la base a partir de la qual poder consolidar o establir noves xarxes de col·laboració i treball, i procurar avanços en la ciència i pràctica geogràfica.

Com a resultat de cada col·loqui s'editen, en diferents formats, les actes, que es posen a la disposició de tots els participants, però també del públic en general a través de repositoris institucionals-acadèmics d'accés obert (com en el cas de la UV, RODERIC). Esta publicació en Actes permet conéixer les línies de treball que es realitzen en l'actualitat, així com veure l'evolució de la investigació a Espanya a través de tota la col·lecció publicada.

En aquesta edició, la XXII d'àmbit nacional i V internacional, que se celebra a València, el lema proposat és: Aportacions de la geografia rural a la ‘visió a llarg termini’ de les zones rurals, que s'estructura en quatre grans eixos temàtics:

  • Eix Temàtic 1: Enfortiment de les zones rurals.
  • Eix Temàtic 2: Zones rurals connectades.
  • Eix Temàtic 3: La resiliència territorial dels espais rurals.
  • Eix Temàtic 4: Diversificació i multifuncionalitat per a la prosperitat rural.

Per a la conferència inaugural comptarem amb un dels principals referents acadèmics a nivell europeu en matèria d'emprenedoria i desenrotllament rural: el Dr. Gary Bosworth, Catedràtic en el Dpto. d'Iniciativa Empresarial, Innovació i Estratègia, i dtor. del Centre d'Investigació EPIC de la Universitat de Northumbria (Anglaterra). En la seua presentació (“Una anàlisi espacial de les condicions per a l'emprenedoria rural”), el Dr. Bosworth resumirà els principals canvis en el marc de política de desenrotllament rural del Regne Unit des del Brexit i compartirà part del treball que la seua equipo ha estat realitzant per a DEFRA, el Departament del Govern del Regne Unit per a Assumptes Ambientals, Alimentaris i Rurals.

La conferència de clausura, per part seua, serà a càrrec del Catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional, el Dr. Javier Esparcia, i se centrarà en un dels temes més actuals que vertebren l'actual geografia rural, el denominat 'rural proofing' (“Rural Proofing: expectatives (in)fundades”), després de l'atenuació del subjecte de la despoblació i la seua problemàtica derivada, un referent habitual en els últims anys.

L'eixida de camp prevista en el nostre col·loqui per al dijous 24 d'octubre, tindrà com a protagonistes tres localitats situades a la comarca de l'Alt Palància, a la província de Castelló: Bejís, Viver i Navajas. En cadascuna d'elles abordarem diverses de les arestes que conformen l'actual realitat polièdrica de la nova ruralitat: en la primera parada, Bejís, treballarem al costat del prof.  Adolfo Calvo, Catedràtic jubilat de Geografia Física, per a comprendre els efectes sobre el patrimoni natural del gran incendi que a l'agost de 2022 afecte a este municipi i els contigus. En la segona parada, Viver, serem testimonis privilegiats de com la cooperativa local ha sigut capaç de convertir-se en un exemple de diversificació de l'economia i societat local. Finalment, en la tercera parada prevista, Navajas, analitzarem diversos dels models turístics que acullen els nostres espais rurals valencians.

Els 70 participants registrats podran així, durant els tres dies que dura el nostre col·loqui, abordar les qüestions clau que vehiculen el treball actual de la Comissió Europea al voltant de les zones rurals de la UE; això és, definir i avançar pràcticament en els diferents àmbits d'intervenció que guiaran les polítiques i plans a implementar amb i sobre els espais rurals fins a 2040, per a així aconseguir unes zones i comunitats rurals més fortes, connectades, resilients i pròsperes.

 

Període de l'esdevenimentDe 23 d’octubre de 2024 a 25 d’octubre de 2024. Dimecres, dijous i divendres de 09:00 a 20:30.

 
 
Lloc de realització

Facultat de Geografia i Història

Av. Blasco Ibáñez, 28

Valencia (46010)

 
Organitza
 

Contacta uderval@uv.es

 
Més informació