El Ministeri de l’Interior canvia el criteri de mobilitat d’estudiants a tota Espanya: prohibits els desplaçaments per recollir material

  • Gabinet de la Rectora
  • 16 d’abril de 2020
Façana de Rectorat.
Façana de Rectorat.

A les 17:58h d’aquest dijous 16 d’abril la Secretaria General de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana ha comunicat a la Universitat de València que, a nivell de tota Espanya, s’han homogeneïtzat els criteris de mobilitat, de manera que queden prohibits ‘els desplaçaments per a la recollida de materials didàctics’ i ‘no podran estendre’s justificants de desplaçaments als estudiants universitaris amb aquesta finalitat mentre continue vigent l’estat d’alarma’.

En un document remés aquesta vesprada, i signat a les 15:01 hores pel Secretari General de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, s’ha comunicat a la Universitat de València que el Ministeri de l’Interior els havia traslladat ‘una sèrie de criteris que afecten a la mobilitat dels estudiants universitaris’.

Aquests nous criteris modifiquen els que estaven vigents únicament a nivell de la Comunitat Valenciana, adoptats per la Delegació del Govern en aquest territori.

Aquests són els nous criteris que ha traslladat el Ministeri de l’Interior:

POSSIBILITAT DE RETORNAR A LA RESIDÈNCIA HABITUAL O EQUIVALENT

Es ‘manté la possibilitat dels estudiants de retornar a la residència habitual o domicilis equivalents, en cas de necessitat, en tant són desplaçaments emparats per allò disposat als apartats d) i h) de l’article 7.1 del Reial Decret 463/2020, de 14 de març. Es podran, per tant, en aquests casos, desallotjar les residencies o pisos que es troben arrendats si finalitza la relació contractual’.

‘Els desplaçaments han de seguir realitzant-se de manera individual, excepte que s’acompanye a persones amb discapacitat, menors, majors, o per altra causa justificada, i respectant en qualsevol cas les mesures de seguretat i higiene dictades per les autoritats sanitàries’.

‘Així mateix han de poder justificar-se els desplaçaments davant les Forces i Cossos de Seguretat que ho requerisquen, aportant documentació de què disposen els propis estudiants i que permeta acreditar els motius que permeten el desplaçament’.

DESPLAÇAMENT PER CORLLIR MATERIALS EN RESIDENCIES ESTUDIANTILS O PISOS

En el document remés per la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana s’especifica que aquest desplaçament JA NO ESTÀ AUTORITZAT.

En concret, el text assenyala que:

‘En allò referent al desplaçament per a la recollida de materials didàctics a les residències estudiantils o pisos que es troben arrendats, s’ha entès que aquesta activitat no es trobaria emparada per allò disposat a l’article 7.1 del Reial Decret 463/2020, per la qual cosa no podran estendre’s justificants de desplaçament als estudiants universitaris amb aquesta finalitat en tant continue vigent l’estat d’alarma’.

En conseqüència, la Universitat de València ha deixat d’emetre, des de la data de recepció d’aquesta comunicació de la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, aquest tipus de certificats.

Des del passat dimarts, i atenent a criteris propis de la Comunitat Valenciana que havien estat adoptats per la Delegació del Govern a petició de la Rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, la Universitat estava seguint estrictament les seues instruccions i emetent certificacions en base a declaracions responsables de les i els estudiants, per a casos de recollida de materials acadèmics i/o equipaments informàtics en les residències i pisos llogats per estudiants durant el curs acadèmic.

Aquestes certificacions han deixat de tindre validesa des de les 18h d’aquest dijous 16 d’abril.

QUÈ FER A PARTIR D’ARA: CONSULTES SOBRE MOBILITAT

La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana ha sol·licitat a la rectores que ‘s’adopten les mesures necessàries per traslladar aquesta situació a les i els estudiants’.

La Universitat de València està informant-ho a través de correu electrònic, web i xarxes socials.

Per a qualsevol dubte sobre la mobilitat d’estudiants, en tractar-se de directrius d’àmbit estatal, es poden formular les consultes al Ministeri de l’Interior:

http://www.interior.gob.es/es/web/interior/contacto 

LA POSICIÓ LA UV: PROTESTA AL PRESIDENT DEL GOVERN

La rectora de la Universitat de València ha agraït a la Delegada del Govern a la Comunitat Valenciana la seua sensibilitat i col·laboració, afavorint durant uns dies la mobilitat de les i els estudiants, fins que les directrius d’homogeneïtzació establertes pel Ministeri de l’Interior han limitat aquesta mobilitat.

Demà divendres 17 d’abril, en la reunió que mantindrà la rectora amb les deganes i degans de Facultat i director d’Escola, i amb el coordinador general de l’Assemblea General d’Estudiants i la representació d’estudiants al Consell de Govern, proposarà la remissió d’un escrit de protesta al Ministre de l’Interior, al Ministre d’Universitats, i al President del Govern.

De fet, el passat 23 de març el Ministre d’Universitats, Manuel Castells, s’havia compromés en una reunió per videconferència amb diferents rectors, entre ells la rectora de la Universitat de València, a trobar una solució al desplaçament de les i els estudiants universitaris, que finalment no s’ha produït, davant aquest criteri adoptat a nivell de tota Espanya pel Ministre de l’Interior.

La rectora de la Universitat de València ha agraït a l’equip tècnic del gabinet de la UV que ha treballat intensament des de dimarts passat el seu esforç per emetre, en terminis menors a les 24 hores, les certificacions que havien sol·licitat les i els estudiants i que, des d’aquesta vesprada, deixen de tindre vigència pel canvi de criteri del Ministeri de l’Interior.