Requisits titulació

Grau o Llicenciatura en Criminologia, Psicologia, Dret, Ciències de l'Educació, Treball Social, Medicina i Infermeria. Altres titulacions en ciències de la seguretat, socials i de la salut o que guarden relació amb el diagnòstic, prevenció i tractament de la violència. Els requisits generals d'accés són:
- Títol oficial espanyol o estranger que atorgue accés a ensenyaments oficials de postgrau.
- Estudiants als quals els quede menys d'un 10% per a obtindre el seu títol de grau, condicionats a l'obtenció del títol en el mateix any acadèmic.
- Alumnat que haja cursat el "Diploma d'especialització en Neurocriminologia" o el "Diploma d'especialització en Perfils Neurocriminològics" i l'haja superat amb èxit.

Criteris admissió

Es tindrà en compte la motivació per la qual s'opta a la realització del màster, així com els coneixements previs relacionats amb la Neurocriminologia.

Resultats d'aprenentatge

Assignatura 1: Introducció a les neurociències.
RA.1.- Identificar les principals estructures del cervell i les seues funcions específiques.

RA2.- Descriure l'estructura cel·lular i neuronal bàsica del sistema nerviós central.

RA3.- Analitzar les connexions neuronals específiques involucrades en processos cognitius superiors.

RA4.- Enumerar les principals funcions del sistema nerviós autònom.

RA5.- Nomenar les glàndules principals del sistema endocrí i descriure les seues funcions.

RA6.- Definir el concepte de neurotransmissió i explicar el seu paper en la comunicació neuronal.

RA7.-Reconéixer els components clau del sistema immune relacionats amb el sistema nerviós.

RA8.- Analitzar les interaccions entre el sistema nerviós central, el sistema endocrí i el sistema immune, identificant com els senyals hormonals poden modular la resposta immunològica i neuronal i viceversa.

Assignatura 2: Introducció a la neurocriminologia.
RA.1.- Comprendre la fenomenologia de la conducta violenta, identificant les seues manifestacions i característiques fonamentals.

RA2.- Explicar els diferents tipus de violència i el seu impacte en la societat des d'una perspectiva fenomenològica.

RA3.- Relacionar les estadístiques de violència amb els factors que poden contribuir al seu augment o disminució.

RA4.- Relacionar les teories psicològiques de la violència amb casos concrets, identificant els seus punts de convergència i divergència.

RA5.- Classificar i explicar els conceptes fonamentals relacionats amb la neurocriminologia, destacant la importància de la comprensió neurocientífica en l'anàlisi de la conducta criminal.

RA6.- Aplicar dades provinents de les teories neurocientífiques en la interpretació de comportaments criminals, facilitant la resolució de casos pràctics.

RA7.- Realitzar una anàlisi crítica de les implicacions de la neurocriminologia en la presa de decisions sobre la penalització de la conducta criminal.

RA8.- Discriminar entre diverses aplicacions de la neurocriminologia, avaluant la seua eficàcia en la prevenció i predicció de la conducta delictiva.

Assignatura 3: Bases neurobiològiques de la violència.
RA1.- Comprendre les bases neurobiològiques de la violència, destacant els aspectes fonamentals de la relació entre el cervell i el comportament agressiu.

RA2.- Explicar la connexió entre el sistema nerviós central i el sistema nerviós autònom en la manifestació de conductes violentes.

RA3.- Descriure la influència de la neuroquímica i l'endocrinologia en l'expressió i regulació de la violència.

RA4.- Aplicar coneixements sobre el sistema endocrí i immune per a explicar la influència d'aquests sistemes en la predisposició a la violència.

RA5.- Aplicar conceptes genètics per a analitzar la interacció entre gens i comportament violent.

RA6.- Realitzar una anàlisi crítica de les evidències neurobiològiques que recolzen les teories sobre les bases cerebrals de la violència.

RA7.- Discriminar entre diferents teories neurobiològiques de la violència, avaluant les seues implicacions per a la comprensió i prevenció de comportaments agressius.

RA8.- Analitzar la contribució relativa de factors biològics i ambientals en la manifestació de la violència.

RA9.- Sintetitzar informació sobre les bases neurobiològiques de la violència per a proposar noves estratègies interdisciplinàries d'investigació i prevenció en el camp de la neurocriminologia.

Assignatura 4: Mètodes i tècniques aplicades a la neurocriminologia.
RA1.- Comprendre les tècniques de diagnòstic neuropsicològic, identificant els procediments bàsics utilitzats en l'avaluació de la conducta violenta.

RA2.- Descriure els principis fonamentals de la Ressonància Magnètica i la seua aplicació en l'avaluació neuropsicològica en l'àmbit forense.

RA3.- Explicar la relació entre el registre psicofisiològic i l'avaluació hormonal en la comprensió de la conducta delictiva.

RA4.- Aplicar tècniques d'avaluació neuropsicològica en casos específics de neurocriminologia, seleccionant i utilitzant les eines adequades per a cada situació.

RA5.- Aplicar el registre psicofisiològic i l'avaluació hormonal per a identificar patrons específics en individus involucrats en conductes violentes.

RA6.- Realitzar una anàlisi crítica sobre informes pericials forenses psicològics, avaluant la qualitat de la informació proporcionada i la seua rellevància en casos específics de neurocriminologia.

RA7.- Discriminar entre diferents enfocaments en l'elaboració d'informes neuropsicològics forenses, identificant les fortaleses i limitacions de cada enfocament.

RA8.- Sintetitzar informació d'intervencions en homes penats per violència de gènere, proposant estratègies innovadores basades en el coneixement neuropsicològic.

RA9.- Desenvolupar informes neuropsicològics forenses, comprensibles per a diferents audiències, integrant dades de diverses fonts i enfocaments d'avaluació.

Assignatura 5: Perfils neurocriminològics.
RA1.- Comprendre els diferents perfils segons la causa de la violència, identificant les variables clau que influeixen en la conducta violenta.

RA2.- Descriure els perfils segons l'edat i el gènere dels qui perpetren actes violents, relacionant aquestes característiques amb la neurobiologia i factors socials.

RA3.- Explicar els perfils de violència segons el context, analitzant com factors ambientals afecten l'expressió de comportaments violents.

RA4.- Integrar la informació provinent de les neurociències en els perfils de violència.

RA5.- Explicar com els factors neurobiològics influeixen en la manifestació de comportaments violents, identificant patrons comuns i variacions individuals.

RA6.- Aplicar la classificació de perfils neurocriminològics en l'elaboració d'estratègies d'intervenció i prevenció, adaptant-les a situacions específiques.

RA7.- Utilitzar el perfil neurocriminoògic per a l'elaboració d'estratègies de rehabilitació en diversos grups d'homes penats, considerant aspectes neurobiològics.

RA8.- Aplicar el perfil neurocriminològic en l'avaluació i tractament de violència de gènere, considerant la interacció entre factors biològics i psicosocials.

RA9.- Analitzar críticament el perfil neurocriminològic dels trastorns de personalitat, distingint entre diferents tipus i avaluant la seua rellevància en la conducta violenta.

RA10.- Discriminar entre els diferents perfils neurocriminolòógics associats als trets de personalitat i al consum de substàncies, identificant patrons comuns i diferències significatives.

RA11.- Sintetitzar informació per a desenvolupar un perfil neurocriminolòógic integral depenent del tipus de violència exercit, integrant dades biològiques, psicològics i socials.

Assignatura 6: Víctimes de la violència.
RA1.- Explicar les implicacions neurobiològiques de l'impacte de la violència en la salut de les víctimes.

RA2.- Descriure com el maltractament afecta neurobiolòógicament el desenvolupament i la conducta.

RA3.- Relacionar les característiques neurocriminològiques presents en dones víctimes de la violència de parella.

RA5.- Integrar la informació biològica, psicològica i social rellevant per a abordar i resoldre problemes relacionats amb la salut de les víctimes de la violència.

RA6.- Transferir i aplicar coneixements neurobiològics per a dissenyar intervencions que mitiguen les conseqüències del maltractament.

RA7.- Utilitzar principis neurocriminològics en l'avaluació i abordatge de la violència de gènere i el maltractament infantil.

RA8.- Realitzar una anàlisi crítica de les evidències neurocriminològiques relacionades amb l'impacte de la violència en la salut de les víctimes.

RA9.- Descompondre les connexions neurobiològiques involucrades en el maltractament per a entendre millor les seues manifestacions conductuals.

Assignatura 7: Neurocriminologia positiva.
RA1.- Descriure les característiques fonamentals de les conductes prosocials i la seua relació amb l'empatia.

RA2.- Explicar els principis bàsics de la Criminologia Positiva i el seu enfocament en la comprensió de la conducta delictiva.

RA3.- Relacionar conceptes clau de la neurocriminologia positiva amb la comprensió de la violència.

RA4.- Seleccionar i aplicar principis neurocientífics per a analitzar i comprendre les bases de les conductes prosocials.

RA5.- Analitzar críticament la influència de factors neurobiològics en el desenvolupament de conductes prosocials i violentes.

RA6.- Avaluar les evidències neurocientífiques que recolzen els conceptes de la neurocriminologia positiva.

RA7.- Utilitzar enfocaments de la neurocriminologia positiva per a proposar estratègies d'intervenció en contextos criminològics específics.

RA8.- Sintetitzar i combinar conceptes de la conducta prosocial, empatia, i neurocriminologia positiva per a proposar un marc integral de comprensió de la conducta violenta.