La mirada alternativa al cos i el paisatge, propostes expositives de l’agenda cultural de la 42 Universitat d’Estiu de Gandia
- UVGandia
- 14 de juliol de 2025

La Universitat d’Estiu de Gandia és reflexió, pensament crític i debat, però també cultura i mirada analítica a través de l’art. És el que ens proposen els dos projectes expositius que es podran visitar a Gandia amb motiu d’aquesta 42 edició. Amb 'Els set vels d’Inma Coll' i 'Paisatge i canvi climàtic. La transformació de la mirada', de Calo Carratalá, la Universitat d’Estiu completa la seua programació cultural oberta al públic.
Dues mostres que, des de diferents vessants –la del qüestionament de l’edatisme i la de la conscienciació sobre la protecció de l’entorn i el territori– connecten i enllacen amb el lema d’enguany, ‘Vulnerabilitat i resistència’.
Els set vels d’Inma Coll es podrà visitar fins al 30 d’agost a la seu de la Universitat de València a Gandia, a la sala Tossal. Organitzada de manera conjunta pel Vicerectorat de Cultura i Societat i l’Ajuntament de Gandia, en col·laboració amb Caixa Popular, aquesta proposta artística i vital, de gran intensitat expressiva, reflexiona sobre l’edatisme i les formes d’invisibilització de la dona madura en la societat contemporània.
A través de pintura, art tèxtil, instal·lació i videoart, la valenciana Inma Coll, artista multidisciplinària i una de les veus més genuïnes de l’expressionisme espanyol actual, despulla simbòlicament un a un els set vels que oculten realitats marginals com la midorèxia, l’estigma de l’envelliment, la crisi de la productivitat o el silenci sobre la salut mental d’una manera molt personal i íntima d’adreçar-se al món i de sentir-se.
Seleccionada en la III edició del programa Activa Cultura de la Universitat de València i comissariada per Alejandro Villar, aquesta exposició és també una reivindicació del museu com a espai de pensament i transformació.
Així mateix, la sala Marquesa de La Casa de Cultura Marqués González de Quirós de Gandia acull l’exposició del paisatgista torrentí Calo Carratalá Paisatge i canvi climàtic. La transformació de la mirada, proposta expositiva comissariada per Marisa Giménez, que connecta la mirada personal i introspectiva de l’artista sobre el paisatge africà amb la vulnerabilitat, en aquest cas, climàtica, a la qual apunta la 42 edició de la Universitat d’Estiu.
Es tracta d’una ampliació de la producció de la Universitat de València No hi ha espai, tot és temps. Àfrica a la memòria, exhibida al Centre Cultural de La Nau a principis d’any, que plasma la lluminositat imponent d’Àfrica en un viatge pels paisatges del Senegal o Tanzània, contemplats de forma poètica, des d’una mirada que evoca un compromís personal amb eixos llocs de la natura observats.
Calo Carratalá, reconegut paisatgista de l’escena artística contemporània valenciana, explora el paisatge des d’una visió introspectiva, basada en l’observació i l’emoció, capaç de transformar i reflexionar a través del llenguatge artístic sobre les inqüestionables conseqüències del canvi climàtic, alhora que commou i ens acosta a la nostàlgia de la pèrdua, recordant-nos la necessitat de protegir el paisatge.
Ambdues mostres se sumen al conjunt d’activitats obertes de vesprada i de nit de la 42 UEG, que comencen aquest dimarts 15 de juliol amb la xarrada de Fernando Valladares (19:30 hores) i l’espectacle Carmen del Grup de Dansa de la Universitat de València (21:30 hores), al Jardí de La Marquesa.
Més informació:
Arxivat en: Centre Internacional de Gandía