Mor Fernando Sapiña, divulgador científic i professor de la Facultat de Química

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de gener de 2018
 
Fernando Sapiña

Fernando Sapiña, professor titular de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador de l’Institut de Ciència dels Materials (ICMUV), ha mort aquest dimarts 16 de gener. El també divulgador científic recentment treballava en la preparació i caracterització de materials per a barreres tèrmiques, materials multiferroics i nanomaterials. La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València convocarà els Premis Fernando Sapiña a la divulgació i comunicació científica en la seua memòria.

La recerca de Fernando Sapiña estava centrada en el disseny de vies de síntesi de materials amb composició, microestructura i propietats controlades, així com a la seua caracterització. Ha treballat, entre d’altres temes, en magnetisme molecular, superconductors d’alta temperatura crítica, materials magnetoresistius i materials per a barreres tèrmiques. En aquestes àrees, és autor o coautor de més de 90 articles d’investigació.

Fernando Sapiña era membre del Consell Assessor de la Càtedra de Divulgació de la Ciència-UCC+i de la Universitat de València, on dirigia les col·leccions Sense Fronteres, Sin Fronteras i Ciència entre lletres (Publicacions de la Universitat de València). A més, va publicar els llibres Un futur sostenible i El repte energètic, finalistes del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General els anys 2000 i 2004, respectivament, com a conseqüència de la seua preocupació pel canvi global i el desenvolupament sostenible.

Com a divulgador científic, Fernando Sapiña ha impartit nombroses xarrades, tallers i ha participat en activitats referides al canvi global, nanotecnologia i la relació entre cuina i ciència. Ha col·laborat amb la revista Mètode, on ha coordinat diversos monogràfics i tenia una secció fixa, La ciència a taula; i amb Acció Cultural del País Valencià, dins l’Espai Ciència.