Neus Domenech: “El taekwondo m'ha ensenyat disciplina, ara estic treballant la confiança per als Jocs de Lodz”

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 22 de juliol de 2022

La taekwondista de la Universitat de València Neus Domenech combatrà en els Jocs Europeus Universitaris de Polònia els pròxims dies 29 i 30 de juliol. Als seus 19 anys sap que el treball mental és tan important com el físic, i guanyar confiança en el tapís és la seua prioritat durant aquestes últimes setmanes abans de viatjar a Lodz.

Neus DomenechNeus Domenech està ja fent la maleta per a viatjar a Polònia, on competirà contra les millors taekwondistes de les universitats europees els dies 29 i el 30 de juliol. La jove d'Alberic representarà a la Universitat de València al costat dels seus companys Paula Temina i Jorge Díaz, i sota les directrius de la seua entrenadora, Estefanía Almela. L'equip de la UV arriba a la cita després d'haver aconseguit 3 medalles, en la modalitat de combat, en el Campionat Universitari d'Espanya (CEU) celebrat el mes de maig passat.

Neus va guanyar el bronze en la categoria de pes mitjà (-73 kg) en el torneig universitari nacional. Una medalla amb la qual va posar la guinda a una gran temporada, en la què també es va emportar la plata en l'absolut de la Comunitat Valenciana. En la temporada 20-21 es va proclamar campiona autonòmica Sub 21 i, a nivell nacional, en el Campionat absolut va aconseguir una vuitena posició. Però aquests són només els últims èxits en la prometedora carrera d'aquesta taekwondista de 19 anys, que va ser durant 3 anys consecutius bronze d'Espanya en la categoria júnior.

La jove d'Alberic va començar a practicar aquest art marcial als 8 anys, “no m'agradaven altres esports i mon pare coneixia a l'entrenador de taekwondo, així que em va proposar provar i em va encantar”, rememora Neus. El seu salt com a esportista es va forjar en els Plans d'Especialització de Xest, i actualment entrena en el club Garrut d'Alberic, i al Campus de Tarongers amb l'equip de taekwondo de la Universitat de València. “Al llarg de l'any entrene dos dies en la UV, tècnica i tàctica – sobretot puntades– i físic, una hora i mitja. Alguns divendres també entrene 2 hores. I els altres dos dies isc a córrer o faig peses”, conta Neus. Eixa exigent rutina esportiva la compagina amb els seus estudis en la UV, on és alumna del Grau de Mestra en Educació Primària en la Facultat de Magisteri.

“El taekwondo és un esport molt complet, no sols aprens a defensar-te, sinó que treballes elasticitat, força, coordinació, resistència, millora els reflexos…” enumera Neus. Però aquest art marcial no sols té beneficis físics, “el taekwondo m'ha ensenyat molta disciplina i respecte. Cal saludar a la rival i al seu entrenador/a, a pesar que estàs tot l'assalt combatent amb ella” explica Neus, “també m'ha aportat tranquil·litat, perquè sé que si necessite defensar-me sabré fer-ho. I hàbits de vida saludable, perquè per a competir a aquest nivell necessite portar una rutina d'alimentació i esportiva que em manté activa i en plena forma”, afig la jove universitària.

Neus al tatami

Aquesta guerrera d’Alberic assegura que el taekwondo és un esport molt igualitari en el qual no es fa distinció per sexes, “evidentment és diferent veure competir a homes i a dones, de la mateixa manera que és totalment diferent veure combats de dones de diferent pes. Al final en taekwondo competim per pesos, i canvia molt l'estil de combat i les tècniques utilitzades per un pes gall que per algú de 100 quilos. Però no hi ha discriminació. Almenys jo mai ho he sentit així”, afirma Neus. “És cert que encara sembla que la societat relaciona els esports de combat amb els homes, i això cal canviar-ho, per això és important visualitzar que nosaltres també combatem, que fem podi, que guanyem medalles i que som tan bones o més que qualsevol home en les arts marcials”.

Neus Domenech afronta la recta final dels Jocs Europeus Universitaris de Lodz sense grans canvis en la seua preparació. “Continue mantenint les meues rutines d'entrenament, encara que sí que m'estic centrant més en la força, en el físic, perquè fora d'Espanya es necessita molt físic”, explica, “i mentalment estic treballant a millorar sensacions i guanyar confiança perquè de vegades isc al tapís i dubte, i això és perquè em falta confiança” afig.

Neus amb l'entrenador

“Estic una mica nerviosa, perquè fa temps que no competisc fora d'Espanya”, confessa Neus “però al mateix temps tinc moltíssimes ganes de competir a Polònia”, reconeix. Per a l'estudiant de magisteri és la seua segona vegada en un campionat internacional, abans de la Covid-19 va competir en l'Europeu de Grècia amb la Federació de Taekwondo de la Comunitat Valenciana, “tenia 16 anys, era en categoria júnior, amb la Universitat és la primera vegada que competisc fora d'Espanya, imagine que hi haurà molt de nivell, i és inevitable estar una mica nerviosa, però jo intentaré arribar el més lluny possible en els jocs i lluitar per aconseguir alguna medalla”, assegura.

A més de fer podi, Neus té clar que el seu objectiu en els Jocs de Lodz és gaudir de l'experiència i tornar amb un extra de motivació: “competir fora d'Espanya és molt interessant, és una gran experiència, perquè cada país té les seues tècniques, el clima competitiu és diferent, aprens molt i, sobretot, et motiva. Jo vaig tornar de l'europeu de Grècia amb la motivació pels núvols, va ser increïble, vaig aconseguir un quart lloc però vaig eixir d'allí amb les piles molt carregades, perquè després de la competició reflexiones, repeteixes mentalment combats, tècniques… i t'adones que podries haver pujat algun lloc, o guanyat algun combat, si hagueres fet això o l'altre… i això t'impulsa a esforçar-te i continuar entrenant amb més força per a millorar”, conclou la taekwondista de la Universitat de València, que els dies 29 i 30 de juliol tindrà l'oportunitat de demostrar la seua força mental i la seua intensa disciplina esportiva en els Jocs Universitaris de Lodz.