La Universitat firma el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de setembre de 2017
 
Esteban Morcillo en l'acte de la firma del pacte
Esteban Morcillo en l'acte de la firma del pacte

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha firmat aquest matí el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista que ha impulsat des de Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i que compta amb el suport de la major part de la societat civil i política valenciana. En l’acte han estat presents també el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, i representants de la Unitat d’Igualtat de la Universitat. S’ha habilitat una web per a informar sobre el pacte.

El pacte ha sigut signat per representants de 63 institucions, partits polítics, associacions, entitats socials i cíviques de la Comunitat Valenciana. El document recull les propostes plantejades pels signants i tenen l’objectiu comú de posar de relleu que qualsevol tipus de maltractament contra les dones siga considerat com un conflicte públic i social, i que supera l’àmbit domèstic. 

El pacte pretén ser un compromís institucional i social, que situe el problema de la desigualtat com un problema social estructural, tal com demanden els moviments feministes, i s’assumisca de forma compartida la lluita contra el mateix, a través de compromisos compartits i adquirits per tots els signants.

Aquest compromís es tradueix en mesures com l'equiparació de les ajudes a les dones víctimes amb els morts per accions terroristes, la qual cosa implicarà que les ajudes passen dels 6.000 euros actuals a 75.000. Garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere, feminitzar la societat així com coordinar el treball en xarxa per a l'atenció de dones víctimes de masclisme i dels seus fills i filles, són uns altres dels objectius que es planteja el pacte, que arreplega una ampliació pressupostària del 10 per cent de les polítiques destinades a la lluita contra aquest tipus de violència. En aquest sentit, i arreplegant la petició de les entitats feministes, el pressupost de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destinat a aquest fi creixerà fins als 12 milions d'euros, al que se sumaran les accions desenvolupades per les diferents conselleries de forma transversal per a lluitar contra aquest tipus de violència i contra les situacions que les propicien.

Així, el Consell assumeix la formació obligatòria específica en gènere a les persones que treballen en l’àmbit públic i la promoció de formació en la resta de professionals que intervenen en l'atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles.

Garantir una contractació pública responsable i el foment de la responsabilitat social corporativa amb empreses que compten amb plans d'igualtat, clàusules socials per a combatre la feminització de l'empobriment i plans de reinserció laboral de dones víctimes de violència de gènere, és un altre dels compromisos assumits des del Govern valencià, que també encoratjarà polítiques de nous usos del temps i en noves masculinitats.

El Pacte es divideix en 5 línies estratègiques: Garantir una societat segura i lliure de violència masclista; Feminitzar la societat; Coordinar el treball en xarxa per a l'atenció a les dones víctimes de violència de gènere i masclista i als seus fills i filles; Trencar els murs que invisibilitzen la violència de gènere i masclista i socialitzar-lo com un conflicte polític i social; Garantir la dotació pressupostària estable per a poder desenvolupar i implementar els objectius. 

Vicepresidència ha elaborat una web https://www.sumatalpacte.com/va/ en la qual es pot trobar informació sobre el pacte i aquelles persones o entitats interessades s’hi poden sumar. A més, per les xarxes socials s’està donant a conéixer el pacte amb el hashtag #SumatAlPacte.

Més informació:

Arxivat en: