La Universitat de València ha presentat la càtedra Canvi Climàtic, Territori i Riscos Ambientals al Mediterrani

  • Servei de Màrqueting i Comunicació
  • Alberto Gradoli Vivas
  • 8 de juliol de 2025
 

Durant la presentació també s’han presentat els llibres “Evidències científiques, efectes, estratègies i polítiques públiques sobre canvi climàtic i territori al Mediterrani Ibèric” (PUV) i “Canvi Climàtic i territori al Mediterrani Ibèric” (Tirant).

Aquest matí, l’Espai Vives de la Universitat de València ha acollit la presentació oficial de la nova Càtedra Canvi Climàtic, Territori i Riscos Ambientals al Mediterrani, una iniciativa acadèmica que busca analitzar i difondre els efectes del canvi climàtic sobre el territori mediterrani, així com proporcionar eines útils per a la presa de decisions públiques i socials.

L’acte també ha servit per donar a conéixer dues publicacions recents vinculades a la càtedra:

  • Evidències científiques, efectes, estratègies i polítiques públiques sobre canvi climàtic i territori al Mediterrani Ibèric (PUV)
  • Canvi Climàtic i territori al Mediterrani Ibèric (Tirant lo Blanch)

Ambdues obres han estat dirigides i coordinades pels catedràtics Joan Romero i Ana Camarasa, i recullen les conclusions de la I Conferència d’Experts sobre canvi climàtic i territori, celebrada el gener passat.

La presentació ha estat conduïda per la catedràtica de Geografia Humana Dolors Pitarch, qui ha destacat la importància d’aquesta càtedra com a espai de reflexió i acció davant els reptes ambientals. Tot seguit, ha intervingut Luis Demani, il·lustrador i director artístic de les obres, en representació de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana. Demani ha reivindicat el paper de la comunicació visual per fer accessibles els continguts acadèmics a la societat, i ha recordat que en el projecte han participat 14 il·lustradors, amb una tipografia dissenyada per un creador afectat per la DANA.

El catedràtic emèrit Joan Romero, codirector de la càtedra, ha expressat el seu orgull pel lideratge de la UV en la transformació social a través de la ciència. Així mateix, també ha recordat que “Encara falta molta pedagogia sobre el canvi climàtic, les seues conseqüències i les accions necessàries per pal·liar-lo”.

Per la seua banda, Ana Camarasa, catedràtica de Geografia Física, ha recordat que tant la càtedra com els llibres són fruit de la reflexió arran de la DANA que va afectar greument la província de València: “No ha sigut fins ara, quan les conseqüències del canvi climàtic ens han colpejat, que el món ha començat a prendre en consideració la gravetat de l'assumpte”.

L’acte ha conclòs amb la intervenció de la rectora M. Vicenta Mestre, qui ha reafirmat el compromís de la Universitat de València amb la ciència i la transferència del coneixement, “Només des del coneixement podrem comprendre els reptes que enfrontem i aportar solucions reals”.

 

Sobre la Càtedra

La Càtedra Canvi Climàtic, Territori i Riscos Ambientals al Mediterrani va ser creada el 2025 per la Universitat de València, sota la direcció d’Ana Camarasa i Joan Romero. Es fonamenta en tres pilars: el coneixement científic, la responsabilitat social i la cooperació institucional. El seu objectiu principal és estudiar els impactes del canvi climàtic sobre el territori, les persones i les economies del Mediterrani, i posar a disposició d’administracions i agents socials estudis, informes i cartografia de riscos.

Els seus eixos temàtics inclouen:

  • 🌊 El Mar Mediterrani i els seus ecosistemes
  • 🏞️ El territori i les afeccions derivades del canvi climàtic
  • ⚠️ Els riscos ambientals associats als canvis globals 


Web de la Càtedra

Arxivat en: DANA , Càtedres