46 Microclusters potenciaran el lideratge internacional dels investigadors de VLC/CAMPUS

Pedro Carrasco, Amparo Chiralt, José Pío Beltrán

La Comissió de Millora Científica del VLC/Campus ha acaba de resoldre la Convocatòria per a la creació de Microclusters d'Investigació (MCI), una iniciativa destinada a crear sinergia investigadora entre la comunitat científica del VLC-Campus i a establir xarxes d'equipament de cara a la generació de nous projectes innovadors. De les 63 propostes presentades, 46 podran constituir-se com a microclusters, funcionant com agrupacions estratègiques de recerca, optimitzant recursos, enriquint el contingut dels seus treballs i potenciant el seu lideratge internacional.

La Comissió de Millora Científica de VLC/CAMPUS acaba de resoldre la Convocatòria per a la creació de Microclusters d'Investigació (MCI), una iniciativa destinada a fomentar la sinergia investigadora per a la generació de nous projectes innovadors. Els MCI permetran als investigadors de VLC/CAMPUS –Universitat de València, Universitat Politècnica de València i CSIC- agrupar-se estratègicament en projectes d'investigació amb la finalitat de potenciar el seu lideratge internacional.

Es tracta de la primera experiència d'aquest tipus que s'engega en tota la universitat espanyola, dins el Programa Campus d'Excel·lència Internacional. Constitueix, a més, una oportunitat única que ofereix VLC/CAMPUS per a potenciar la col·laboració en el camp de la investigació entre les tres institucions que ho conformen.
“Sobreviuran aquells campus que siguen els millors a nivell internacional. VLC/CAMPUS està apostant per aquesta agrupació estratègica per tal de donar força i recolzament als equips de recerca. Tindran el suport necessari per a competir millor a tots els nivells. Aquest compromís es materialitzarà amb una sèrie d’ajudes com ara una convocatòria immediata per a infraestuctures que serà exclusiva per als Microclusters”, ha destacat Pedro Carrasco, vicerector d’Investigació i Política científica de la Universitat de València.

S'han presentat a la convocatòria 63 Microclusters, tots ells de “gran qualitat” segons la Comissió de Millora científica de VLC/CAMPUS, 46 dels quals han estat seleccionats per la comissió avaluadora. Més de 1.500 investigadors participaran en aquestes agrupacions estratègiques per a millorar els tres pilars bàsics de VLC/CAMPUS: la salut, la comunicació i la sostenibilitat.
“Ens ha sorprés gratament el fet que col·lectius molt bons de les tres institucions, que mai abans havien imaginat que podien complementar-se, han començat a llançar propostes vertaderament suggerents. Per exemple, grups d’investigadors en el camp de la tecnologia dels aliments s’han posat a treballar amb psicòlegs, i experts en biomassa amb especialistes en el maneig de les microones. Crec que eixiran coses molt bones dels Microclusters”, ha apuntat José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana.

La selecció dels MCI ha estat duta a terme per una comissió avaluadora externa composta per experts en les tres àrees de VLC/CAMPUS, i amb reconegut prestigi en l'avaluació de propostes d'investigació. Els criteris de selecció que han prevalgut en la seua valoració han estat, a més del lideratge investigador dels grups presentats, la capacitat per a establir sinergies entre ells. A més, els Microclusters seleccionats haurien de complir uns objectius que seran revisats bianualment per aquesta comissió avaluadora.
“Allò més important és la possibilitat de relacionar-nos, de manera més concienciada, les dos universitats i el CSIC; el fet d’anar amb objectius comuns. Aquesta és una de les majors oportunitats que han vist els investigadors. Han vist un marc on podien establir lliurement relacions per tal d’optimizar els seus recursos i enriquir els seus treballs, sense colzades ni competències internes. I això és un intangible que té un valor molt gran”, ha assegurat Amparo Chiralt, vicerectora d’Investigació de la Universitat Politècnica de València.

Aquestes agrupacions estratègiques d'investigació permeten: un millor aprofitament de les infraestructures científiques de les tres institucions; optimitzar els recursos mitjançant l'eliminació de redundàncies en les línies d'investigació; fomentar la creació de pols d'atracció internacional, amb la incorporació als MCI d'empreses i investigadors d'altres universitats; reforçar la creació d'empreses de base tecnològica a la Comunitat Valenciana; i, fonamentalment, suposen un suport per a la consolidació del lideratge internacional de VLC/CAMPUS.
 

Es pot accedir a tota la informació sobre la convocatòria i la resolució a la web http://www.vlc-campus.com/

Data d'actualització: 5 de de maig de 2011 12:41.

Llista de notícies