L’asteroide que sobrevola València es podrà veure amb prismàtics

Imatge de la guia per veure el meteorit.

L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València ha elaborat una petita guia pràctica per a l’observació de l’asteroide 2012 DA14, un xicotet astre de tot just 60 metres, que viatja aquest divendres per les proximitats de la Terra i serà visible des de València amb l’ajuda de prismàtics. En el seu màxim acostament estarà a menys de 30.000 quilòmetres de la superfície terrestre, molt per sota de l’òrbita dels satèl·lits geoestacionaris.

2012 DA14 va ser descobert per l’Observatori Astronòmic de Mallorca des de les seues instal·lacions a la Serra de la Sagra, la nit del 22 de febrer de 2012. S’ha classificat com un asteroide NEO tipus Apolo, denominació que correspon a astres que creuen periòdicament l’òrbita de la Terra. Aquesta setmana passarà tan a prop del nostre planeta que la seua òrbita patirà importants pertorbacions. Observacions precises durant el seu pas seran fonamentals per a determinar la seua trajectòria en futures aproximacions a la Terra.

Observar el vol d’aquesta menuda roca des de València i voltants no serà una tasca fàcil.

A causa de la seua reduïda grandària, en cap moment serà visible a primera vista; necessitarem d’alguna ajuda òptica. A més, en el moment de major proximitat encara no haurà eixit sobre el nostre horitzó. Encara així, per als qui no es resignen a deixar passar aquest rar i fascinant fenomen que ens brinda la naturalesa, presentem una breu guia per a la seua observació.

L’instrument més adequat per a observar 2012 DA14 són els prismàtics. Un telescopi menut amb camp de visió gran també ens pot donar un bon resultat, si som capaços de manejar-lo amb rapidesa i perícia. Necessitarem un horitzó completament net en la direcció del nord-est i, per descomptat, la major foscor possible. Les dades que exposem a continuació han estat calculades per a les coordenades de l’Observatori de la Universitat de València a Aras de los Olmos, encara que en general poden considerar-se vàlids per a tota la província de València.

El màxim acostament a la Terra es produirà a les 20:26 hores de temps oficial. En eixe moment, l’asteroide estarà vint graus per sota de l’horitzó, i per tant no serà observable. La seua eixida es produirà mitja hora després, a les 20:57, sempre de temps oficial. En el moment de l’eixida estarà a uns huit graus cap al nord geogràfic de Denébola (beta Leonis), l’estrella en la cua del Lleó, que també estarà eixint en eixos moments.

Uns minuts després, entre les 21:15 i les 21:25, l’asteroide transitarà pel cúmul de la Cabellera de Berenice. Per als qui puguen gaudir d’un horitzó net i transparent, aquest serà el millor moment de l’observació. Amb una elevació d’entre 10 i 15 graus i una magnitud encara inferior a la huitena, la roca es mourà sobre el ric i dens camp estel·lar d’aquest cúmul obert, sent encara fàcilment visible amb els prismàtics.

A les 21:48 podrem de nou trobar amb facilitat l’asteroide. En eixe moment estarà menys d’un grau per dalt de l’estrella Chara (beta Canum Venaticorum), la segona més brillant de la menuda constel•lació dels Gossos de Caça, situada sota l’Ossa Major. L’objecte estarà llavors a 25 graus sobre l’horitzó, amb una magnitud de 8.4, encara ben visible amb els prismàtics però ja perdent lluentor de manera apreciable en allunyar-se de la Terra.

Finalment, a les 22:30 de temps oficial, trobarem el 2012 DA14 travessant la llança del carro de l’Ossa Major, entre les estrelles Alioth (epsilon Ursae Majoris), l’última estrella de la llança, i Megrez (delta Ursae Majoris), la primera del cos del carro. La magnitud de l’asteroide serà ja de 9.2, començant a ser difícilment distingible al límit de la potència dels prismàtics. Posteriorment seguirà el seu camí, cada vegada més lent i feble, entre les constel·lacions del Drac, l’Ossa Menor i la Girafa, sent ja només visible amb telescopis de potència mitjana i alta, abans de perdre’s definitivament en l’espai.
 

Data d'actualització: 15 de de febrer de 2013 08:00.

Llista de notícies