La Càtedra UNESCO de la Universitat avalua l’eficàcia de les polítiques públiques de cooperació

Barmou (Níger). Per: Véronique Bouissière.

L’avaluació d’impacte experimental és una metodologia que permet determinar l’eficàcia de l’aplicació de diferents polítiques públiques, que té el seu origen en l’avaluació de polítiques destinades a la reducció de la pobresa que es va realitzar al Massachusetts Institute of Technology - MIT el 2003. Els dies 7 i 8 de novembre, la Universitat de València posa en pràctica aquest mètode per a avaluar les polítiques públiques de desenvolupament humà i cooperació, a través d’un taller organitzat en el marc de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament.

El taller serà impartit per José Vila-Belda Montalt, analista d’avaluació d’impacte a la Universitat de Zuric, qui va aplicar aquesta metodologia durant el seu treball a l’Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL).

La J-PAL és una xarxa d’investigadors que, des del 2003, treballa amb la missió de reduir la pobresa mitjançant l’avaluació d’impacte experimental, la qual cosa es tradueix a garantir unes polítiques públiques eficaces en matèria de cooperació al desenvolupament.

Organitzat pel Departament d’Anàlisi Econòmica de la Facultat d’Economia, el taller que s’impartirà a la Universitat de València pretén “difondre la metodologia d’avaluació d’impacte experimental entre l’alumnat del Màster en Desenvolupament, Institucions i Integració Econòmica, així com entre els professionals vinculats a les polítiques de cooperació”, assenyala Concepción Betrán, professora d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i coordinadora del taller juntament amb els també professors Yadira González de Lara i Antonio Cubel.

“Aquesta metodologia, nova en l’àmbit de la cooperació, realitza un experiment en què es construeixen dues mostres: una de persones afectades per les polítiques públiques; i una altra, denominada ‘mostra de control’, que compleix les mateixes condicions que la primera excepte que no s’ha vist afectada per aquelles polítiques. Aquest estudi ens permet establir quin ha sigut l’impacte de les polítiques que estan sent avaluades”, explica la professora Concepción Betrán.

La finalitat, per tant, de conèixer el mètode d’avaluació d’impacte experimental és “aprendre a millorar les polítiques públiques per a aconseguir els seus objectius de manera eficaç”, afegeix Betrán.

Amb aquest taller, doncs, es capacitarà els alumnes per a avaluar de manera rigorosa l’impacte de les polítiques de desenvolupament i, al seu torn, generarà un impacte positiu sobre les polítiques públiques i els programes de desenvolupament humà de la Comunitat Valenciana a través de la formació dels professionals de la cooperació i el desenvolupament.

El curs s’inaugurarà aquest dilluns, dia 7, a les 9 hores, en un acte que comptarà amb la presència del director de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, José Miguel Soriano, i la directora del Màster en Desenvolupament, Institucions i Integració Econòmica d’aquesta universitat, Concepción Betrán.

Col·laboren en l’organització de l’activitat la Fundació General de la Universitat de València, a través de la seua àrea de cooperació; la Facultat d’Economia; i el grup de recerca The Economic History Group (EH-Valencia) del Departament d’Anàlisi Econòmica.

Programa detallat del taller
 

Data d'actualització: 4 de de novembre de 2016 08:49.

Llista de notícies