Demostren que el dolor crònic inflamatori promou l’ús abusiu de fàrmacs i la recaiguda en el consum de drogues

La investigadora Lucía Hipólito.

Una investigació liderada per la professora Lucía Hipólito, del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la Universitat de València, ha demostrat que el desenvolupament del dolor crònic inflamatori pot promoure l’ús abusiu de fàrmacs per trobar l’efecte plaer i, fins i tot, la recaiguda en el consum de drogues, en el cas de les persones amb un historial d’addicció.

Les conclusions d’aquest treball es publiquen aquest mes en la revista ‘Journal of Neuroscience’, editada per la Society of Neuroscience d’àmbit internacional.
 
La recerca, desenvolupada durant l’estada de la investigadora a la Columbia University Medical Center de Nova York -en el grup dirigit pel doctor José A. Morón-, i també als laboratoris de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, revela que els canvis que produeix el dolor en el cervell fan que els pacients incrementen més les dosis de fàrmacs opiacis o que recaiguen en l’addicció, però “no per atenuar el dolor, sinó per sentir l’efecte de plaer, és a dir, allò que altera el dolor”, matisa Hipólito. “El dolor interfereix en el sistema que regula les sensacions de plaer i fa que s’augmente la quantitat de medicament, quan una dosi menor d’analgèsic és efectiva per combatre el malestar inflamatori”, argumenta la professora.
 
Teràpies més segures
Els resultats d’aquest treball són rellevants perquè aporten dades noves sobre els mecanismes neurobiològics implicats en l’efecte que exerceix la presència de dolor sobre els trastorns addictius i, en conseqüència, serveixen de base per estudiar noves estratègies terapèutiques més segures per al tractament del dolor crònic i més efectives davant possibles recaigudes en el consum de drogues. A més a més, permetran millorar el control de consum de fàrmacs analgèsics, els quals tenen efectes secundaris perillosos.
 
El tractament del dolor crònic amb derivats opiacis constitueix un repte en medicina, tant per a pacients, com per a facultatius, atesos els riscos de l’addicció. De fet, aquest problema, segons dades clíniques recents, s’agreuja en el cas de pacients amb una història prèvia en addició a drogues (alcohol, cànnabis, opiacis), molts dels quals poden quedar sense tractament eficaç. Hipólito recorda que investigacions anteriors van mostrar que el 30% de malalts que es trobaven en deshabituació alcohòlica o en tractament de substitució amb metadona tractats per una condició dolorosa va admetre un ús il·legal de drogues, teòricament per alleujar el dolor.
 
Lucía Hipólito desenvolupa la seua activitat docent i investigadora al Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la Facultat de Farmàcia. Va realitzar estades predoctorals a la Universitat de Cambridge i a la Universitat de Medicina de New Jersey (UMDNJ), i va desenvolupar el seu projecte postdoctoral a la Universitat de Columbia, on es va centrar en l’estudi del dolor crònic i l’addicció a opioides. En el seu grup de recerca de la Universitat de València, format també pels professors Ana Polache i Luis Granero, es desenvolupen dues línies vinculades als trastorns addictius, una de les quals analitza el paper del metabolisme en els fenòmens de recaiguda a l’alcohol, i l’altra -en col·laboració amb el grup d’investigació dirigit pel doctor José A. Morón de la Universitat de Columbia- incideix en el dolor crònic inflamatori com a factor que pot influir en trastorns addictius.
 
 
Hipólito L, Wilson-Poe A, Campos-Jurado Y, Zhong E, Gonzalez-Romero J, Virag L, Whittington R, Comer SD, Carlton SM, Walker BM, Bruchas MR, Morón JA. Inflammatory Pain Promotes Increased Opioid Self-Administration: Role of Dysregulated Ventral Tegmental Area μ Opioid Receptors. J Neurosci. 2015 Sep 2;35(35):12217-31. doi: 10.1523/JNEUROSCI.1053-15.2015. PubMed PMID: 26338332.
 

Data d'actualització: 10 de d’octubre de 2015 07:00.

Llista de notícies