Investigadores de la Universitat de València desenvolupen la primera xarxa internacional contra el ciberfrau basada en internet

Web del projecte redNAC, www.redNAC.es

Un equip d’investigació de la Universitat de València ha desenvolupat la plataforma contra el ciberfrau redNAC ('Net Against Cyberfraud'). Es tracta de la primera xarxa internacional basada en internet que lluita contra el frau electrònic. Aquesta plataforma, que compta amb la col·laboració d’onze països d’Amèrica, Europa i Austràlia, conjuminarà l’experiència d’investigadors i professionals jurídics en el tractament de formes eficaces per a protegir el patrimoni i els interessos econòmics tant dels usuaris bancaris com dels consumidors en general.

L’equip de recerca del projecte redNAC (www.redNAC.es), dirigit per la doctora Carolina Sanchis Crespo, està format per les professores de la Universitat de València María José Vañó i Pilar Montes. redNAC és fruit del desenvolupament del projecte ‘e-Justícia a la Unió Europea: consumidors i entitats financeres davant el frau electrònic’, el qual continuarà la seua vigència fins a 2014 mitjançant un segon projecte d’I+D+i, recolzat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, sobre ‘e-Frau i comunicacions bancàries a la Unió Europea: Aspectes processals i substantius’.

“L’eix de redNAC són els seus corresponsals. Per cada país participant hi ha un corresponsal, qui penja en la xarxa la seua normativa antifrau nacional i, de forma periòdica, ofereix notícies sobre el frau electrònic”, explica Carolina Sanchis.
 
Aquesta plataforma pretén combatre l’e-frau a través de la participació d’experts en comunicacions bancàries, el principal problema de les quals, juntament amb el comerç electrònic, és la seguretat. “Tots els mecanismes dirigits a combatre el frau electrònic intenten o bé reduir-lo (perquè és impossible que desaparega) mitjançant l’ús de protocols segurs, o bé minimitzar les seues conseqüències”, afirma Sanchis Crespo.
 
Per aquest motiu, el projecte redNAC pretén establir una sèrie de paràmetres de seguretat comuns a tots els països participants. “La principal mesura de seguretat és el compliment de les indicacions que donen les entitats financeres”, assegura Sanchis, de les quals hi ha dues imprescindibles: “No facilitar les dades personals (usuari i contrasenya) absolutament a ningú per internet ni per telèfon per molt que insistisquen en què són el banc; i prémer el botó de “desconnexió” o “desconnexió segura” cada vegada que utilitzem els serveis de la banca electrònica o, en cas contrari, deixarem la porta mig oberta per a que usuaris no autoritzats puguen entrar”.
 
D’altra banda, cada país disposa d’una normativa específica i independent en matèria d’e-frau. No obstant això, segons sosté la investigadora de la Universitat de València, “falta cooperació internacional”. “Malgrat que existeix un bon conveni sobre ciberdelinqüència és difícil, primer, que els països on hi ha més frau, com ara Rússia o la Xina, el ratifiquen; i segon, que aquells que el ratifiquen s’avinguen a promoure polítiques comunes perquè cada país té els seus propis interessos”, argumenta. No obstant aquests obstacles, “els principals èxits en aquesta guerra desigual vénen sempre de la mà de la col·laboració internacional que ja va donant els seus fruits”, opina Sanchis.
 
Per tot allò, la plataforma redNAC, un dels primers treballs presentats als I Premis Security Forum 2013, es defineix com un projecte innovador i ambiciós que busca donar solucions contra el cyberfraud a través de la informació i la posada en comú dels problemes jurídics que plantegen el comerç i el pagament electrònic. Tracta, d’una banda, previndre l’e-frau i, d’una altra, eradicar els supòsits ja detectats. 
 

Data d'actualització: 9 de de setembre de 2013 13:50.

Llista de notícies