La lluita contra la desigualtat i la injustícia social protagonitza l’acte de lliurament dels Premis Manuel Castillo

Guardonats amb els Premis Manuel Castillo 2015 i autoritats universitàries i polítiques que han participat en l'acte.

La Universitat de València ha lliurat aquest dimarts els Premis Manuel Castillo 2015 d’investigació i periodisme per a la cooperació al desenvolupament humà i la pau. En total, s’ha fet entrega de quatre guardons i de quatre reconeixements a membres de la comunitat universitària amb el nom ‘Iniciatives Lluís Vives’. Els conceptes de desigualtat, injustícia social, fam i pobresa han centrat els discursos d’autoritats i guardonats.

Tant els premiats i les premiades com les autoritats universitàries i polítiques que han intervingut en l’acte, celebrat a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, han coincidit en destacar la necessitat de crear aliances entre institucions acadèmiques, administracions públiques, ONGD i societat civil per a lluitar contra les desigualtats, la irracionalitat i la injustícia social que provoquen la pobresa i la fam en el món. Així mateix, han subratllat el paper fonamental de la cooperació al desenvolupament humà per a anar més enllà de les polítiques i els beneficis econòmics, i treballar així per la dignitat dels pobles.

Organitzats per la Universitat de València, a través de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, els Premis Manuel Castillo han arribat en 2015 a la seua setena edició. L’acte de lliurament dels guardons, presidit pel rector Esteban Morcillo, ha comptat amb la presència del director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Federico Buyolo; del representant del Llegat Manuel Castillo, José María Álvarez-Coque; del president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Fernando Contreras; i del delegat del Rector per a Cooperació i director de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, José Miguel Soriano. També hi han assistit la secretària general de la Universitat, María José Añón; el vicerector de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa, Ramón López; i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria, entre altres autoritats universitàries.

El rector ha felicitat els guardonats i ha assenyalat que aquests premis són un reconeixement “compartit” que arriben en un moment en què el territori de la cooperació i la solidaritat ha superat els entrebancs del passat recent i es converteix, amb el suport de les administracions públiques, en un punt de trobada per a treballar per la recuperació dels valors i els espais que la societat necessita. “Si volem una societat digna cal valorar tot allò que representen la cooperació i la solidaritat”, ha conclòs.

Federico Buyolo, per la seua banda, ha recordat que la Universitat de València és la que més inverteix en cooperació al desenvolupament a Espanya, sent l’aportació del conjunt de les universitats públiques valencianes el 60% de la contribució de totes les universitats espanyoles.

En un acte d’agermanament i coratge, emotiu i alhora reivindicatiu per a la recuperació de la dignitat de les persones que poblen el Sud (i també el Nord), així com per a l’apoderament de les dones que dia rere dia lluiten pels seus drets fonamentals en els països del món més desfavorits, han confluït personalitats polítiques, agents socials, estudiants, professionals de la informació, investigadors i professors. Tots ells, amb una aposta rotunda: l’aliança de les persones per a treballar per les persones.

Els premis
Han arreplegat els Premis Manuel Castillo, en la modalitat de Monografia Universitària de Recerca Publicada (dotada amb 3.200 euros), els professors Luis Miguel Lázaro, de la Universitat de València, i José Miguel Corberá, de la Universitat Internacional Valenciana (VIU), premis ‘ex aequo’.

El treball de Luis Miguel Lázaro, catedràtic de l’Àrea de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, correspon al capítol ‘Child’s Rights and Preschool Education in Latin America. Progress, limitations and challenges’, publicat en el llibre ‘Educational Internationalisation’, J. Olson et al. (Eds.). Es tracta d’una anàlisi de la situació de l’educació de la primera infància a Amèrica Llatina des de l’enfocament teòric dels Drets del Xiquet arreplegats en la Convenció del 1989. Aquesta és “una etapa crucial per a pal·liar la cristalització de la desigualtat en el desenvolupament de l’etapa escolar posterior vinculada a l’origen social, ètnic o geogràfic”, ha dit l’autor.

D’altra banda, el treball de José Miguel Corberá, coordinador del Màster d’Advocacia i professor de Dret Privat de la VIU, és un article científic que aprofundeix i analitza la relació entre la propietat intel·lectual i el creixement econòmic als països en vies de desenvolupament.

En la modalitat de Reportatge Periodístic Emés, dotada amb 2.000 euros, la periodista Alicia Gómez i el càmera Miguel Ángel Viñas, de TVE, han recollit el premi pel documental ‘La crisis del agua’, emés en el programa de La 2 ‘En Portada’. Aquest treball periodístic és una anàlisi dels desafiaments per a garantir aigua a tota la població mundial. “Hi ha aigua per a tots, però està mal repartida i contaminada”, han afirmat els autors. Aquest reportatge documental revela que el problema de l’aigua al món no té el seu origen en la superpoblació, sinó en la gestió. Igualment, Alicia Gómez ha aprofitat l’ocasió per a reivindicar la recuperació d’una televisió pública ciutadana de qualitat i, per a allò, ha demanat la implicació de tota la societat.

Per últim, l’estudianta Laia Mas, llicenciada en Periodisme per la Universitat de València, guanyadora de la modalitat de Monografia Universitària Inèdita de Recerca, ha insistit en la necessitat de visibilitzar des de la cooperació universitària al desenvolupament el paper de la dona, no només als països desfavorits, sinó també als països desenvolupats. Aquesta és una de les conclusions del seu treball, centrat en cooperació i comunicació: una recerca universitària realitzada durant una estada a Guatemala, a través de la Universitat de Granada, en el marc del seu Treball de Fi de Màster. Amb el títol  ‘La comunicación como herramienta para el empoderamiento de la juventud. Estudio de caso del proyecto Voceros de la Asociación Renacimiento en Guatemala’, l’article de Laia Mas presenta els resultats del seu treball amb les protagonistes d’un projecte de comunicació al desenvolupament pel qual conclou que els processos comunicatius ajuden a que la joventut s’apodere, sempre que aquests processos seguisquen els patrons de desenvolupament i el canvi social, i siguen participatius, actius, horitzontals i inclusius. L’article serà publicat en la revista especialitzada ‘EDHC-Quaderns electrònics sobre cooperació i desenvolupament humà’.

Els reconeixements
Per primer any, els Premis Manuel Castillo s’han fet extensius amb el lliurament d’uns reconeixements a membres de la comunitat universitària baix el títol ‘Iniciatives Lluís Vives’, que han recaigut sobre el professor Joaquín García Roca, per la seua trajectòria institucional i el seu treball al Col•legi Major La Coma; Francisca Ginés, guanyadora de la primera Beca Manuel Castillo l’any 1996 i responsable d’InfoSud, Centre d’Informació i Documentació especialitzat en matèria de cooperació, durant més d’una dècada; l’Associació ACMAS, col·lectiu estudiantil que, des de fa tres anys, treballa pels drets humans, la cooperació i la promoció de la salut i l’educació arreu el món; i el professor Javier García Gómez, en l’apartat de Professorat i Investigació, per la seua iniciativa en projectes de cooperació a les comunitats nadives amazòniques de l’Alto Cumbaza, al Perú.

A més, els Premis Manuel Castillo, d’abast estatal i de caràcter anual, compten amb la col·laboració de la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre el Desenvolupament (REEDES) -sent un dels seus integrants membre del jurat- i la seua pretensió principal és reconèixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món.
 

Data d'actualització: 12 de de juliol de 2016 17:28.

Llista de notícies