Publicacions de la Universitat obté dos segells de qualitat en edició acadèmica per les col·leccions ‘Aldea global’ i ‘Desarrollo territorial’

Segell de qualitat.

Vint-i-nou col·leccions publicades per editorials universitàries i científiques espanyoles, tant públiques com privades, entre les quals hi ha les col·leccions ‘Aldea Global’ i ‘Desarrollo Territorial’, editades per Publicacions de la Universitat de València, han obtingut el Segell de Qualitat en Edició Acadèmica - Academic Publishing Quality (CEA-APQ) en la seua primera convocatòria, una distinció que en la pràctica implica un reconeixement de la qualitat científica i editorial en haver superat favorablement els requisits de qualitat informativa, política editorial, processos editorials, reputació i prestigi que aquest exigeix, distinció que mantindran per un període de tres anys.

La col·lecció «Desarrollo Territorial» (http://puv.uv.es/desarrollo-territorial.html), dirigida pel catedràtic de Geografia de la Universitat de València, Joan Romero, i creada en 2006, s'ha convertit en un referent nacional en l'ampli camp de les investigacions sobre governança territorial, govern del territori, polítiques públiques amb fort impacte territorial i desenvolupament local. Dóna cabuda a la recerca d'excel·lència en aquests camps de tots els grups d’investigació existents a Espanya, així com, de forma excepcional, a traduccions d'obres d'autors i grups de recerca d'altres països que es consideren rellevants. Amb una ferma vocació interdisciplinària, la seua aportació a les àrees de recerca abans esmentades es considera cabdal i va dirigida a grups de recerca de diferents àrees (Geografia, Economia, Polítiques socials, Dret, Arquitectura), responsables públics, joves investigadors, professorat especialitzat en aquestes àrees i estudiants de grau i postgrau. També s'orienta a aquells ciutadans, no necessàriament especialistes, encuriosits per les dinàmiques i els processos territorials. Amb l’obtenció del Segell de Qualitat en Edició Acadèmica, amb menció d’internacionalitat, la col·lecció, que ja compta amb 19 títols, es situa en els primers llocs de referència en la seua àrea, situació que, sens dubte, incrementarà el reconeixement acadèmic del treball dels seus autors i autores.

L’altra col·lecció distingida amb la consecució del Segell de Qualitat, Aldea Global (http://www.uv.es/alglobal/), és una col·lecció de les editorials de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat Jaume I (Castelló), de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) i de la Universitat de València, que edita, en castellà i en català, obres sobre comunicació i tecnologies de la comunicació, amb un ampli enfocament pluridisciplinari que comprèn temes de periodisme, comunicació audiovisual, publicitat, relacions públiques i documentació, i altres disciplines de les ciències socials i les humanitats estretament relacionades amb la comunicació social.

La col·lecció, que per la seua trajectòria i el seu model de gestió, és tot un referent com a iniciativa consolidada entre les editorials universitàries, compta amb un Consell de Direcció integrat per dos membres, acadèmics i tècnics, de cadascuna de les universitats coeditores. Per part de la Universitat de València, la direcció està en mans del catedràtic de Periodisme i comunicació Josep Lluís Gómez Mompart i de l’editora de PUV Maite Simón.

Nascuda el 1997, la col·lecció compta amb una trajectòria consolidada de 20 anys i un catàleg de 36 títols. Es publiquen llibres de comunicació, en paper i en digital, de qualitat (formal i de continguts), entenent la comunicació en un sentit modern i que, a l'Estat espanyol (i per extensió a Iberoamèrica), es correspon amb les àrees de coneixement de Comunicació Audiovisual, Periodisme i Publicitat i Relacions Públiques.
La projecció acadèmica és més que notable, no únicament en el territori natural de les universitats coeditores sinó en tot l'àmbit espanyol i en Iberoamèrica.

La col·lecció, plantejada i gestionada amb un alt rigor acadèmic, proporciona als seus autors una valuosa plataforma per al seu projecció investigadora. Les temàtiques, la qualitat dels continguts i la cura editorial de les obres contribueix a la projecció de la col·lecció entre els investigadors, acadèmics i professionals de la comunicació. El fet de ser una col·lecció coeditada multiplica, d'entrada, la seua projecció entre les comunitats universitàries de les entitats coeditores i la seua difusió externa. Investigacions reconegudes, monografies, assajos, llibres col·lectius, obres de referència, traduccions... poden tenir cabuda en la col·lecció si els originals s'atenen als plantejaments requerits i superen els informes preceptius.

La varietat de títols de la col·lecció, pertanyents a tots els àmbits acadèmics que atén, facilita que el seu públic potencial siga variat. Especialment dirigida a l'espectre universitari (investigadors, professors i estudiants), també resulta especialment atractiva per a comunicadors, divulgadors, publicistes i, en definitiva, professionals del sector de la comunicació, de la cultura i de l'empresa. El fet de disposar d'edicions en paper i en suport electrònic facilita l'acostament a diferents lectors i possibilita que arribe a qualsevol part del món amb un sol clic. Aquesta opció acosta també la col·lecció, almenys, alguns dels seus títols, a qualsevol tipus de lector interessat, no només el professional o l’acadèmic, per les diverses temàtiques.

Set de les col·leccions, han aconseguit, a més, esments especials d'internacionalitat, que hi destaquen la presència d'autors estrangers. Les vint-i-nou col·leccions que han superat amb èxit el procés d'avaluació mantindran el segell i, per tant, el reconeixement de la seua qualitat científica i editorial per un període de tres anys comptadors des de la resolució definitiva de la convocatòria, realitzada el 27 de juliol de 2017.

Iniciativa pionera a Europa
El Segell de Qualitat en Edició Acadèmica-Academic Publishing Quality (CEA-APQ) és una iniciativa pionera a Europa. Promogut per la Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles (UNE) i avalat per l'Organisme Autònom de l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), té com a objectiu reconèixer les millors pràctiques dins de l'edició universitària espanyola i convertir-se en un signe distintiu que, tant les agències d'avaluació de l'activitat investigadora com la comunitat acadèmica i científica, puguen identificar fàcilment. Pretén igualment ser una via per a promoure i estimular la qualitat en l'edició acadèmica.

L’UNE treballa en aquest projecte des de fa cinc anys i amb l'ANECA i la FECYT des del 2014. L'actual presidenta de l'UNE, Ana Isabel González, ha sigut la responsable de coordinar els treballs amb ambdues institucions, així com amb els grups de recerca que han participat en la creació del segell: E-lectra (Universidad de Salamanca), EC3 Evaluación de la Ciencia y la Comunicación Científica (Universidad de Granada) i ÍLIA (CSIC).
 

Data d'actualització: 22 de de setembre de 2017 12:06.

Llista de notícies