Els rectors de les universitats públiques inauguren el VI Congrés Universitat i Cooperació al Desenvolupament

Els rectors, durant la inauguració.

Els cinc rectors de les universitats públiques valencianes han inaugurat aquest dimecres la sisena edició del Congrés Universitat i Cooperació al Desenvolupament, que es realizarà fins al 26 d'abril. Durant l'acte d'obertura, Manuel Palomar, president de torn de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques valencianes, ha destacat la vinculació de les universitats en el desenvolupament humà.

En la mateixa línia, Juan Julia, rector de la Unversitat Politècnica, ha subratllat que “la universitat pública és essencial perquè puga existir un desenvolupament humà sostenible, perquè l'educació universitària contribueix a crear economia del coneixement”.

Les jornades, han estat organitzades per les cinc universitats públiques valencianes, pel que l'acte d'inauguració, realitzat en la Universitat Politècnica, ha comptat amb la presència d'Esteban Morcillo, rector de la Universitat Pública de València, Juan Juliá rector de la UPV, Vicent Climent, rector de la UJI de Castelló, Manuel Palomar, de la Universitat d'Alacant i Jesús Tadeo Pastor, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

El rector de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Juan Casessis, com president de la Comissió d'Internacionalització i Cooperació de les Universitats Espanyoles (CICUE), de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) que col·labora en l'organització d'aquest esdeveniment, també ha participat en l'obertura del Congrés i ha destacat que “malgrat les retallades, les universitats públiques hem de seguir treballant per a generar capacitats de desenvolupament a través de la docència i la investigació. Hem de treballar per a acabar amb el creixement desordenat i generar creixement per desenvolupament”, ha dit.

La Universitat Politècnica de València acull aquesta trobada, que per primera vegada se celebra a València. Sota el lema ‘Desenvolupament Humà i Universitat’, el Congrés té com a eix vertebrador el Desenvolupament Humà. El seu objectiu final és analitzar el paper de les universitats a l’hora de promocionar el concepte de ‘desenvolupament’ des de la recerca, la formació i el compromís de la institució universitària en la lluita contra la pobresa i la desigualtat.

El Comité Universitari Valencià de Relacions Internacionals i Cooperació (CUVRIC), integrat per les cinc universitats públiques valencianes, organitza enguany la present edició de la trobada bianual, que reunirà a més de 250 professionals en la matèria per a debatre i intercanviar experiències i reflexionar sobre els reptes, desafiaments i oportunitats als quals s’enfronta la Cooperació Universitària per al Desenvolupament.

En aquest sentit, “la universitat s’ha consolidat en els últims anys com un actor reconegut dins del sistema de cooperació al desenvolupament. La seua pròpia especificitat li fa dipositari d’un gran potencial amb el qual ampliar les opcions de les persones per a configurar la seua pròpia destinació”. D’aquesta manera, “el VI Congrés Universitat i Cooperació al Desenvolupament s’estableix com a espai de trobada, anàlisi i reflexió, sobre el treball que estan realitzant les universitats. Les 73 comunicacions i els 71 pòsters seleccionats, involucrant a centenars d’investigadors, així com les experiències d’educació per al desenvolupament que s’estan duent a terme per a formar i sensibilitzar a les nostres comunitats universitàries, i a la població en general, són el millor testimoni de l’avanç de les universitats en pro del Desenvolupament Humà”, segons apunten els organitzadors d’aquesta edició.

Per a tot això es compta, a més, amb la participació d’experts que aportaran la seua experiència i coneixement. Melanie Walker de la University of the Free State of South Africa obrirà el congrés amb la ponència ‘Desenvolupament Humà i Justícia Social’; Koldo Unceta de la Universitat del País Basc; Alejandra Boni de la Universitat Politècnica de València, i Asunción Lera St. Clair del Center for International Climate and Environmental Research obriran el debat entorn de les polítiques universitàries, l’educació per al desenvolupament i la recerca respectivament. Tancarà el congrés Des Gasper de l’International Institute of Social Studies de l’Erasmus University Rotterdam amb la conferència sobre ‘Desenvolupament Humà i Universitat’.

Olga Gil, vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, ha acompanyat al rector de la Universitat de València, així com Cristobal Suria, gerent de la Fundació General de la Universitat de València i Guillermo Palao, delegat del rector per a la Cooperació. També ha assistit la secretària autonòmica de Família i Solidaritat de la Conselleria de Benestar Social, Lucía Cerón.

Programació completa del Congrés, fent CLIC ACÍ.
 

Data d'actualització: 25 de d’abril de 2013 07:28.

Llista de notícies