La Universitat estrena un documental inèdit sobre Leonard Cohen

Imatge de Leonard Cohen

La Facultat de Filologia Traducció i Comunicació de la Universitat de València ha acollit aquest dimecres a les 18 hores la presentació de “Bird On A Wire”, un documental inèdit sobre Leonard Cohen realitzat en 1972 que s’estrena el mateix dia a tota Espanya. El seu director Tony Palmer ha estat en la Universitat de València per a presentar el film i ha participat en un col·loqui posterior amb els assistents per a explicar els secrets de la producció així com la seua relació amb Leonard Cohen.

El film, inèdit en el nostre país, arreplega la gira que va fer eixe any a Europa el músic canadenc, en el qual va interpretar algunes de les seues cançons més conegudes, com “Suzanne”, “Sisters of Mercy”, “So Long, Marianne”, “Bird on the Wire” o “Chelsea Hotel”.

Tony Palmer és un dels cineastes més importants en l’actualitat. Amb una filmografia composta per més de cent pel·lícules, el seu interés principal ha estat el de reflectir la música en el cinema, en què s’ha dedicat tant al rock com a la música clàssica. La seua trajectòria va arrancar en els anys 60 i va treballar amb músics com els Beatles, Jimi Hendrix, Eric Clapton o Frank Zappa, a més de personalitats del món de la música simfònica i l'òpera com Maria Callas, Benjamin Britten i Igor Stravinsky.

Després de realitzar en 1971 la pel·lícula 200 Motels amb Frank Zappa, Palmer va decidir embarcar-se en un documental sobre la gira de Leonard Cohen per Europa. Va seguir al músic per les 20 ciutats en les quals va actuar i va filmar no només les seues actuacions sinó també diversos moments en la intimitat del músic. Així, en Bird On A Wire es pot veure Leonard Cohen lligant amb les seues fans, discutint amb el públic pels problemes tècnics d’un concert o interrompent una actuació pel consum de substàncies. En acabar la pel·lícula, l’equip de Cohen no va quedar satisfet amb el resultat i es va estrenar una versió censurada que no va satisfer a  Tony Palmer. El director va poder reconstruir el muntatge original en 2010, després de trobar una còpia del material rodat, que creia perdut per a sempre. La pel·lícula es presenta per primera vegada a Espanya amb subtítols en espanyol realitzats per a l’ocasió.

La projecció de la pel·lícula s'ha realitzat en el Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Ha constituït l’acte d'inauguració del Màster en Interculturalitat i Polítiques Comunicatives en la Societat de la Informació de la Universitat, que ha organitzat la projecció i xarrada amb Palmer. 

Data d'actualització: 27 de de setembre de 2012 07:00.

Llista de notícies