La Universitat de València investirà com a doctors ‘honoris causa’ a Ken Bain, Antonio Lazcano, José Jalife i Robert Roe

Imatge d'arxiu d'una sessió d'investidura.

La Universitat de València investirà com a doctors ‘honoris causa’ l’educador Ken Bain, el biòleg Antonio Lazcano, el fisiòleg José Jalife i el psicòleg Robert A. Roe. Així ho ha acordat el Consell de Govern de la institució, en la seua sessió d’aquest dijous, 24 de juliol. Les dates de les investidures es concretaran posteriorment. També s’han aprovat les ajudes per a esportistes d’elit.

Ken Bain és professor de la Universitat de Texas. Fundador de centres d’ensenyament i d’aprenentatge com el Center for Teaching Excellence en la Universitat de Nova York, el Searle Center for Teaching Excellence en la Universitat de Northwestern, el Center for Teaching en la Universitat de Vanderbilt i la Research Academy for University Learning en la Universitat de Montclair, és autor del best-seller ‘Allò que fan els millors professors universitaris’, editat a Espanya per la Universitat de València.

Antonio Lazcano és un científic mexicà especialitzat en biologia evolutiva, i divulgador de la ciència en la Facultat de Ciències de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, on va fundar els cursos de ‘Origen de la Vida’, i dirigeix el Laboratori d’Origen de la Vida. Lazcano ha estudiat durant més de 35 anys l’origen i evolució primerenca de la vida per mitjà de l’anàlisi de seqüències de gens i genomes. Actualment dirigeix el Centre Lynn Margulis de Biologia Evolutiva en les Illes Galápagos (Equador). Aquest centre està dedicat a la memòria de la biòloga nord-americana Lynn Margulis, qui va reformular la Teoria de l’Endosimbiosi.

José Jalife (Mèxic, 1947) és doctor per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (1972). Després de la formació clínica a Espanya, va tornar a Mèxic per a dur a terme la recerca en farmacologia cardiovascular i la fisiologia en la Universitat Nacional i l’Institut Nacional de Cardiologia. En 1973, es va traslladar a Estats Units per a treballar com a becari post-doctoral del Centre Mèdic Upstate a Syracuse (Nova York), i el Laboratori de Recerca Mèdica masònica a Utica (Nova York). Es va unir al Departament de Farmacologia de l’Upstate Medical University, com a membre de la facultat en 1980, i es va convertir en el seu president en 1988. Al gener de 2008, va ser reclutat per la Universitat de Michigan per al seu actual càrrec com a professor i director del Centre de Recerca d’Arítmies.

Robert A. Roe, catedràtic emèrit de la Universitat de Maastricht i president de la Federació Europea d’Associacions de Psicologia (EFPA), té una àmplia experiència en personal i organitzacions, que inclou la selecció del personal i l’avaluació, el desenvolupament professional, la tecnologia d’informació en les organitzacions, el lideratge, els equips… Ha escrit més de 400 publicacions científiques i professionals, inclosos diferents llibres. Ha sigut membre del consell editorial de diverses revistes científiques, entre elles la revista ‘Journal of Organizational Behavior’ (EUA) i ‘European Journal of W&O Psychology’ (Europa).

Emèrits/Honoraris

El Consell de Govern també ha votat el nomenament i renovació del professorat emèrit i del professorat honorari. Així, s’ha votat com a professors emèrits per al curs pròxim a Enrique Alborch, Brigitte Lepinette, Eugenio Burriel, Matilde Fernández, Pascual Lahuerta, Francisco Martínez, Enrique Orts, Miquel de Renzi, Enrique Gómez, Antonio Pellín, Antonio Martínez, Francisco Tomás i Emilio Valiño. I com a professors honoraris a Concepción Gómez, Fernando Tena, Amando Peydro, Miguel Roig, Antonio Llombart i Julia Sevilla. 

Esportistes d'elit

D’altra banda, el Consell de Govern ha aprovat una nova convocatòria d’ajudes a esportistes d’elit. En el curs 2013/2014 es presentaren 196 sol·licituds, i se n’aprovaren 161. Dos d’aquests beneficiaris varen participar en els Jocs Olímpics de Londres 2012, sis són d’alt nivell, 42 han estat convocats per la selecció nacional corresponent, 70 tenen resultats en campionats d’Espanya Universitaris i 41 han participat en campionats internacionals universitaris.

Els/les estudiants/es esportistes poden accedir a una tutela acadèmica, que permet un tracte singular coherent amb les exigències acadèmiques i amb les possibilitats d’aquests esportistes d’elit i d’alt nivell; flexibilització d’horaris; ús d’instal·lacions esportives; atenció gratuïta en el Gabinet de Suport a l’esportista... També obtenen crèdits de lliure elecció. Els esportistes que compleixen determinats requisits poden obtenir unes ajudes econòmiques, o la matrícula gratuïta. La quantia d’aquestes ajudes depén del pressupost concedit per la Universitat anualment.

Condol institucional

En el seu informe, el rector Esteban Morcillo va expressar el condol institucional per la mort de Juan Marín García, membre de la FUE (Federació  Universitària Escolar), entitat a la qual la Universitat va lliurar la Medalla de la institució en 2001.

 

Data d'actualització: 23 de de juliol de 2014 14:15.

Llista de notícies