Vicent Olmos i L’Aplec dels Ports guanyen el Premi Vicent Ventura de la Universitat

L'Aplec dels Ports.

Vicent Olmos i L’Aplec dels Ports són els guardonats amb els XVI premis Vicent Ventura, que va instaurar la Universitat de València per honorar la memòria del periodista, polític i lluitador cívic mort en 1998. El premi, que consisteix en una escultura de Sebastià Miralles, es lliurarà el pròxim 22 d’abril, a les 19 hores, al Paranimf del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Aquest reconeixement s’atorga a persones o col·lectius que s’hagen distingit per la seua trajectòria cívica, democràtica i de compromís amb la cultura i la llengua valencianes.
 
La comissió organitzadora i jurat del premi està formada per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, persones que van mantindre una estreta relació amb Vicent Ventura, CC. OO., STEPV, UGT, la Unió de Llauradors i Ramaders i la Unió de Periodistes Valencians.
 
Vicent Olmos és editor i historiador. La revista ‘Afers’, fundada el 1985, i l’editorial del mateix nom, que començà a funcionar l’any 1993, han contribuït enormement a la difusió dels estudis sobre la història europea en el nostre àmbit acadèmic durant les darreres dècades. Les col·leccions ‘Recerca i pensament’ (amb més de setanta volums publicats) i ‘El món de les nacions’ formen un corpus a hores d’ara imprescindible per a l’estudi de la cultura catalana i la comprensió dels fets nacionals a escala mundial. També ha treballat durant molts anys en Publicacions de la Universitat de València, on ha coordinat col·leccions com ara ‘Cinc Segles’ o ‘Fonts Històriques Valencianes’. D’aquesta manera, si als més de tres-cents volums publicats per ‘Afers’, se sumen els que haurà contribuït a editar a càrrec de la Universitat de València, es podrà constatar que l’obra de l’editor Olmos ha estat d’unes dimensions gens comunes i d’una oportunitat remarcable.
 
L’Aplec és punt de trobada de la joventut i la població de la comarca dels Ports i dels territoris veïns des de l’any 1978. Està vinculat a dos aspectes bàsics: la reivindicació i la festa. 
 
L’Aplec compagina tant activitats lúdiques, com ara concerts o teatres, amb altres socials de caire més reivindicatiu centrades en la defensa de la llengua i cultura valencianes, les millores sanitàries, educatives i de les infraestructures de la comarca, l’oposició al ‘fracking’ o la desaparició de la ràdio i televisió públiques valencianes.
 
Per les seues característiques, L’Aplec s’organitza cada any en un poble de la comarca, amb una comissió organitzadora de joves de cada poble, que compta amb el suport de l’ajuntament corresponent i que reuneix en cada edició diversos milers de persones. 
 

Data d'actualització: 27 de de febrer de 2015 09:07.

Llista de notícies
 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies