La VII Fira-Concurs Experimenta, de Física i Tecnologia, aquest diumenge al Jardí Botànic

Aquest diumenge, dia 22 d’abril, se celebra al Jardí Botànic la VII Fira-Concurs Experimenta, d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia. Organitzat per la Facultat de Física, està dirigit a estudiants d’ensenyament mitjà. El concurs, que va ser convocat el passat mes de novembre, es transforma des de les 10 hores en una fira oberta a tot tipus de públic en la qual grans i menuts podran observar i entendre fenòmens sorprenents explicats pels 150 alumnes de secundària que participen amb 40 projectes diferents.

La fira consisteix en una exposició, en diversos espais del Jardí, de projectes experimentals de física i tecnologia construïts per estudiants de ESO, Batxillerat i cicles formatius. Els visitants, a més de gaudir del marc que ofereix el Jardí Botànic de la Universitat de València, podran conèixer els treballs experimentals dels estudiants i formular totes aquelles preguntes que desitgen per comprendre el seu funcionament i els principis físics en que es fonamenten. A més podran votar als participants i projectes preferits. Simultàniament, en el taller “Fisicalandia”, els més menuts podran construir i entendre demostracions senzilles de física.

A les 13:30 hores, els participants i el públic es traslladaran a l’Auditori “Joan Plaça” del Jardí Botànic on tindrà lloc un breu entreteniment científic a càrrec d’un grup d’estudiants del Grau en Física i el lliurament dels premis del concurs, presidit per la vicerrectora d’estudis i politica lingüística de la Universitat de València.

La Facultat de Física va convocar aquest concurs per primera vegada en 2005, amb l’objectiu d’involucrar als estudiants d’ensenyament mitjà d’una manera activa i creativa en l’Any Mundial de la Física. L’entusiasme i dedicació dels concursants i la resposta dels visitants van ser extraordinàries, i van contribuir decisivament a la transformació d’aquest esdeveniment en una fira anual. Aquest concurs forma part d'una sèrie més àmplia d'iniciatives dirigides a fomentar la relació entre la Universitat i l'ensenyança secundària i a interessar als estudiants cap a la ciència i la tecnologia, millorant, al mateix temps, la docència de la Física.

La Física és una ciència experimental que estudia el món natural en aspectes relacionats amb l’energia, la matèria i les seues interaccions. Pràcticament tota la tecnologia que ens envolta quotidianament està governada pels principis de la Física i directament relacionada amb ella (pensem, per exemple, a les tècniques de diagnòstic mèdic, el GPS o els sistemes de producció d’energia). És per aquest motiu que el seu coneixement bàsic es fonamental per a una ciutadania informada, a demés de ser essencial per a accedir a totes les titulacions científiques i tecnològiques i per a desenvolupar posteriorment activitats relacionades amb la investigació, la innovació i el desenvolupament. El concurs “experimenta” i le demés iniciatives dirigides a la secundària, pretenen també potenciar la vocació científica entre els estudiants i contribuir a fomentar una ocupació de qualitat en sectors essencials per al desenvolupament. De fet, les persones titulades en física treballen com professionals versàtils, amb capacitat per solucionar problemes de caràcter multidisciplinari en àmbit científic i tecnològic.

Tota la informació sobre la Fira Concurs “Experimenta” es troba en:

http://www.uv.es/experimenta

 http://www.uv.es/fisica
 

Data d'actualització: 20 de d’abril de 2012 07:30.

Llista de notícies