VLC/CAMPUS publica ‘Veus per l’horta’ per promoure la reflexió sobre els valors d’aquest espai

Imatge de l'Horta, de Carles Francesc.

La Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, en el marc de VLC/CAMPUS, Valencia International Campus of Excellence, finançat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, han coordinat la publicació del llibre Veus per l’horta (Publicacions de la Universitat de València, 2014), un llibre divulgatiu i coral (hi participen més de cinquanta-sis col·laboradors entre escriptors, periodistes, fotògrafs, professors, investigadors i altres especialistes) que pretén posar en relleu l’horta valenciana i mantenir obert el debat social i polític sobre un territori que s’ha destruït gradualment.

La publicació, que s’emmarca en l’estratègia de sostenibilitat de ambdues universitats, serà presentada dimarts dia 3 de juny a l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau, a les 20 hores, en una taula rodona que comptarà amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; la vicerectora d’Alumnat i Extensió Universitària de la Universitat Politècnica de València, María Victoria Vivancos; el coordinador institucional de la delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán; el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València, Joan Romero, i el fotoperiodista Miguel Lorenzo.

Amb prop de dues-centes pàgines i un disseny molt acurat d’Estudio Menta, en el qual té un pes molt destacat la fotografia, Veus per l’horta ha estat coordinat per les periodistes Maria Josep Picó i Magda R. Brox, i els fotoperiodistes Tania Castro i Miguel Lorenzo, i està editat en valencià, de fet compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Un apèndix final recull tots els textos en castellà.

El llibre s’estructura en quatre grans apartats: Una visió personal, Economia i societat, Patrimoni i Horta viva. Recull un total de trenta-vuit textos d’escriptors i periodistes (Manuel Vicent, Alfons Cervera, Fernando Delgado, Emili Piera i Carme Miquel, entre altres); d’un amplíssim grup de professors i investigadors de les tres institucions promotores de la publicació (Carles Sanchis Ibor, Joan Romero, Luis Navarro, Josep Sorribes, J. Miguel del Rey, Carmen Benedito...), en un clar exemple de coordinació de recursos científics i acadèmics de les tres entitats; de diversos especialistes d’altres institucions (Javier Pastor Madalena, Ricardo Sanmartín Arce...), i amb aportacions inclús des del camp de la gastronomia del cuiner Ricard Camarena i el periodista Alfredo Argilés. A més, Veus per l’horta permet acostar-se a més de 40 excellents imatges amb la participació de quinze fotoperiodistes, Jesús Císcar, Carles Francesc, José García Póveda, Juan Carlos Cárdenas, Eva Mañez i Mónica Torres, entre altres, i inclou un diàleg en el qual s’aborden les claus per al futur econòmic i ambiental d’aquest espai natural i social únic.

El llibre comença amb una reflexió en què representants de les dues universitats i del CSIC (Antonio Ariño, María Victoria Vivancos i José Pío Beltrán) reivindiquen la necessitat d’una altra publicació sobre l’horta: “Perquè la comunitat acadèmica, investigadora i universitària ha de fer escoltar la seua veu sobre els assumptes més importants i greus de la societat”. I aquest n’és un, d’acord amb la introducció. Per aquest motiu, les tres institucions han intentat aglutinar una sèrie de veus amb rigor acadèmic i universitari: “Per fer una crida a la societat i a les instàncies polítiques per tal de considerar l’horta com una prioritat”. Com a complement del llibre i per comptar amb les idees del ciutadans s’ha obert el bloc veushorta.blogs.uv.es, en el qual s’exposa el projecte i es pot trobar algun dels capítols i l’índex amb tots els continguts de l’obra.

 

 

Data d'actualització: 2 de de juny de 2014 09:24.

Llista de notícies