Alcon Espanya, la Universitat de València i FISABIO-OFTALMOLOGIA MÈDICA van signar en 2007 un conveni de col·laboració mitjançant el qual es creava la Càtedra per a estudiar la qualitat de les estructures òptiques de l'ull.

Aquesta Càtedra pretén impulsar l'estudi i l'anàlisi de la qualitat d'imatge que proporcionen els diferents tipus de lents intraoculars utilitzades en les operacions de cataractes, les aberracions residuals que tant en aquest cas com en les intervencions en cirurgia refractiva es poden presentar i la transmitància dels mitjans oculars.

L'activitat de la Càtedra ALCON-FISABIO-UV es desenvolupa en els laboratoris, quiròfans i consultes de la FOM, centre monogràfic oftalmológic adscrit a la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

Des de la seua creació, els membres de la Càtedra han vingut desenvolupant una intensa labor de recerca en temes relacionats amb l'òptica, l'optometria i l'oftalmologia, especialment els relacionats amb la qualitat òptica i visual, la transmitància, dispersió (scattering) i efecte dels rajos UV, la percepció visual i la imatge multiespectral. En aquest sentit, els objectius marcats per la institució són:

  • Obtenció de la qualitat òptica de lents intraoculars, lents de contacte in vitro. Elaboració de protocol.
  • Transmitància de lents intraoculars, lents de contacte, cristal·lí i còrnia de diferents animals i humà.
  • Difusió de la llum (scattering) en lents intraoculars explantades, de cristal·lí i còrnia de diferents animals i humans
  • Efecte de la llum ultraviolada en lents intraoculars, cristal·lins i còrnia de diferents animals i humà
  • Qualitat òptica in vivo i qualitat visual d'ulls de pacients amb lents intraoculars implantades o amb patologies.


Directora: Prof. María José Luque Cobija