Jornada informativa SWAFS a Madrid

Lloc: Universitat Carles III de Madrid. Data: 22 de gener de 2019.

Horitzó 2020, el programa marc de finançament de la recerca i innovació de la Unió Europea per al període 2014-2020, conté un apartat dedicat als projectes que persegueixen una major implicació de la ciutadania en la generació de ciència i l’aprofitament dels seus resultats, anomenat “Ciència amb i per a la societat” i conegut com a SWAFS per les sigles en anglès.

Les convocatòries de SWAFS per a l’any 2019 compten amb 62,50 milions d’euros de pressupost per a finançar projectes agrupats en 13 àrees d’actuació en aquest camp, estretament relacionats amb el concepte de Recerca i Innovació Responsables (RRI), que s’entén com a la sintonia entre els avenços científics i allò que la societat demana. Algunes d’aquestes àrees o temes són Escolarització Oberta (open schooling) per a constituir en les comunitats locals noves associacions de promoció de la cultura científica, Ciència Ciutadana per a propiciar la participació de la ciutadania en els processos científics i contribuir a dissenyar l’agenda política des d’una perspectiva científica, o l’estudi del paper de la comunicació de la ciència per a una millor comprensió de la manera en què es comuniquen i es perceben els resultats de la recerca.

La convocatòria també contempla una línia de suport als organismes d’investigació per a implementar plans d’igualtat de gènere, altra per a establir un sistema de certificació de la mateixa, i altra per a abordar la perspectiva de gènere en les relacions amb tercers països. S’hi inclou a més un tema per a determinar les necessitats formatives en els programes de doctorat, com ara formació específica en Ciència Oberta, altre per a fomentar el desenvolupament territorial de l’RRI, i altre sobre noves formes d’interacció entre l’ètica i la innovació.

Amb l’objectiu d’exposar en profunditat els continguts de la convocatòria, l’Oficina Europea de la FECYT-MICIU celebrarà una jornada el 22 de gener a la Universitat Carles III de Madrid, amb la participació, entre d’altres, del punt de contacte nacional per a SWAFS, Rocío Castrillo, i d’Esther Rodríguez, responsable de la Unitat H2020. A banda de la presentació d’experiències pràctiques de projectes de SWAFS, hi haurà així mateix un espai dedicat a entrevistes bilaterals de revisió de propostes (sol·licituds fins al 18 de gener). Independentment, els grups de recerca de la Universitat de València interessats per la convocatòria poden entrar en contacte amb aquesta Secció d’R+D+I Internacional del Servei d’Investigació i Innovació per a explorar les seues possibilitats de participació, mitjançant el telèfon 96-3983621 o el correu electrònic operuv@uv.es. El termini de sol·licitud davant la Comissió Europea acaba el 2 d’abril de 2019.

 

mciu_proa