Cerimònia de signatura dels Estatuts de l’Aliança FORTHEM

El passat 25 de gener es van reunir virtualment els rectors de les Universitats sòcies de FORTHEM per a formalitzar, mitjançant la signatura dels seus Estatuts, la creació d'aquesta Aliança, així com per a tractar els grans reptes als quals s'enfronta aquest projecte.

L’Aliança porta ja una trajectòria comuna des d'octubre de 2019, data en que se'n va celebrar la primera reunió constitutiva en la Universitat de València i va ser presidida per la rectora María Vicenta Escrivà Mestre. L'obertura de la cerimònia va ser a càrrec el professor Georg Krausch, rector de la Johannes Gutenberg – Universitat de Magúncia, qui, després de donar la benvinguda als rectors de les altres sis universitats, va donar pas a una ronda de salutacions en les llegües pròpies de cadascuna de les universitats del consorci. Durant aquestes intervencions els participants van posar de manifest les aportacions de les seues universitats, pel que respecta als objectius de l'Aliança, en les set llengües del consorci, realçant una de les metes principals d'aquest projecte conjunt: el multilingüisme.

La signatura dels Estatuts de l'Aliança FORTHEM servirà com a base per al desenvolupament d'aquest nou model d'Universitat Europea del qual es beneficiaran totes les universitats sòcies. Aquest document, a més de reflectir els objectius de l'Aliança, contribuirà a l'estabilitat futura del consorci, construint relacions sòlides i fructíferes, més enllà del seu període de finançament europeu.

Els rectors de les set universitats: Prof. Georg Krausch Johannes Gutenberg- Universitat de Magúncia; prof. Maria Vicenta Mestre Escrivà, Universitat de València; prof. Vincent Thomas, Universitat de Borgonya; prof. Marek Masnyk, Universitat d'Opole; prof. Keijo Hämäläinen, Universitat de Jyväskylä; prof. Fabrizio Micari, Universitat de Palermo i prof. Indriķis Muižnieks, Universitat de Letònia, van recalcar la importància de trobar solucions conjuntes als següents reptes: l'excel·lència acadèmica, les activitats de mobilitat innovatives, els graus europeus i les microcredencials, el desenvolupament d'habilitats digitals, la cooperació amb les diferents comunitats, infraestructures conjuntes per a la investigació així com la necessitat de trobar els camins per a involucrar activament a tots els estaments que formen part de la comunitat universitària.

El projecte FORTHEM (Fostering Outreach within European Regions, Transnational Higher Education and Mobility), impulsat en la Universitat de València des del vicerectorat d’internacionalització i cooperació, és una aliança de set universitats europees dissenyada per a millorar la mobilitat dels estudiants, personal docent i administratiu en cooperació amb empreses externes així com l'activitat cívica dels estudiants finançada per la Comissió Europea.