UVCulturaExtensió UniversitàriaUniversitat de València Logo del portal

Consultes Ciutadanes a la Universitat de València

  • October 11st, 2018
Consultes Ciudadanes a la Universitat de València

CONSULTES CIUTADANES A LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

El Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València a través del Servei d'Extensió Universitària i del projecte teatral europeu Escena Erasmus UV se suma a les consultes ciutadanes "Parlem d'Europa" promogudes pel Ministeri d'Afers Exteriors sota el títol "Els Estats Generals d'Europa", que se celebrarà el 29 d'octubre a partir de les 10 h. del matí al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Aquesta jornada de debat i participació es proposa com un esdeveniment obert, no partidista, transparent i participatiu. L'objectiu final és doble: fomentar la reflexió i el debat sobre el futur d'Europa i portar els resultats de les consultes ciutadanes al Consell Europeu de desembre de 2018.

Les consultes ciutadanes són esdeveniments oberts, no partidistes, transparents i participatius que qualsevol institució (prèvia coordinació amb el Ministeri d'Afers Exteriors) pot organitzar per donar veu als ciutadans sobre el futur d'Europa. No són una conferència a l'ús o una sessió d'informació sobre la UE. Es tracta de donar el protagonisme a la ciutadania.

Les consultes ciutadanes pretenen garantir una representació el més equilibrada i diversa possible dels participants en termes d'edat, sexe, categoria socioprofessional i origen geogràfic. Es tracta d'escoltar totes les opinions sobre Europa, més enllà del cercle dels més convençuts o els més escèptics. Cada esdeveniment, ja siga un tema general o específic, estarà obert a totes les opinions.

ELS ESTATS GENERALS D’EUROPA

El projecte de consultes ciutadanes "Els Estats Generals d'Europa" proposat per la Universitat de València té com a objectiu central promoure un debat protagonitzat per un centenar de ciutadans europeus de diferents edats i condicions amb les següents claus:

Pluralitat. Per a buscar la pluralitat de l'acte, les persones que hi participen poden pertànyer al col·lectiu d'estudiants locals de la Universitat de València, al col·lectiu d'estudiants Erasmus de la Universitat de València, al programa de formació contínua per a les persones majors de la Universitat de València, la Nau Gran oa la xarxa de municipis rurals de Les Europes Menudes gestionada anualment per Escena Erasmus. El públic en general que vulga assistir a l'acte, però no participar activament dels espais de debat podrà fer-ho sense interactuar amb les persones que estiguen participant en cada espai de debat. Les persones del públic en general podran prendre la paraula un cop s'hagen tancat els espais de debat.

Dinamisme. Per aconseguir un gran dinamisme a l'acte, el debat se centrarà en dos temes:

  1. La ciutadania europea, identitat i valors: l'herència històrica, cultural i social d'Europa ha forjat una identitat europea assentada en els valors democràtics, la defensa dels drets humans i l'Estat de dret que caracteritzen els membres de la Unió Europea. Igualment, les discrepàncies sorgides entre els estats membres sobre el futur d'Europa, els canvis demogràfics en la composició de les societats europees o els debats al voltant del multiculturalisme han generat un debat sobre la identitat i els valors que cohesionen la ciutadania europea.
  2. Quines polítiques socials per a la ciutadania europea?: La salut, l'educació, la cultura, les polítiques de joventut, la protecció dels consumidors o els sistemes de seguretat social, eren fins fa uns anys, instruments exclusius de l'Estat per assegurar el benestar de la seua ciutadania. Avui la Unió Europea intervé en tots aquests àmbits amb la finalitat que aquest benestar siga compartit per totes les persones europees. Així mateix, el grau d'implicació de la Unió Europea és molt variable i aquesta no actua en tots els àmbits de l'estat de benestar.

El debat estarà organitzat en quatre espais escènics de la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. En cada espai hi participaran 20/25 persones coordinades per un facilitador. De cada espai de debat es generarà una acta de propostes i conclusions, que després seran resumides en un únic document pel relator central.

Provocació. L'organització nomenarà un facilitador que estarà al servei de cada un dels quatre espais de debat preparats. Aquest facilitador no només controlarà els temps sinó que farà el paper de provocador, presentant les idees més extremadament oposades per aconseguir la implicació sincera dels participants.

Visibilitat. El debat es podrà seguir a través de les xarxes socials amb el hashtag #ConsultasCiudadanas, al mateix temps es prepararan càpsules audiovisuals que resumiran l'activitat de cada un dels espais de debat, així com la lectura de l'informe final. Els gabinets de premsa de la Universitat de València gestionaran una campanya de promoció de l'acte en els mitjans de comunicació públics i privats d'àmbit valencià i estatal. En finalitzar l'acte es produiran vídeos resum per promocionar els resultats d'aquesta iniciativa.

Futur. La iniciativa "Els Estats Generals d'Europa" naix amb l'objectiu de quedar-se. A partir de 2019 es programarà anualment amb motiu de la celebració dels més de cinc segles de les Constitucions Generals de la Universitat de València (30 abril de 1499).

PROGRAMA

10.00 h. Inauguració de l'acte i presentació dels objectius.

10.30 h. Inici dels espais de debat. 4 taules (2 en valencià i espanyol i 2 en anglès). Temes: La ciutadania europea, identitat i valors i Quines polítiques socials per a la ciutadania europea?

12.00 h. Pausa cafè.

12.30 h. Participació del públic assistent a l'acte i redacció de les conclusions de cada espai de debat.

13.30 h. Presentació de les conclusions finals per part del relator de "Els Estats Generals d'Europa", Antonio Ariño, Vicerector de Cultura i Esport de la UV.

 

Automatricula

Ruta: Matrícula altres estudis i activitats -- Activitats del Servei d'Extensió Universitària -- Campus: Altres-- Tipus: Curso de Lliure opció -- Quatrimestre: 1 + lupa

Activitat gratuïta. Tel. de contacte 96 386 41 76 ó 96 3983967 ( Salvador Bahilo o o Jose Luis Vila)