University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

CONCURS TAULA PERIÒDICA 150 ANYS

  • May 10th, 2019
Concurs Taula periòdica

Amb el motiu del 150 Aniversari de la Taula Periòdica, l’any 2019 ha estat declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’Any Internacional de la Taula Periòdica. La Facultat de Química, la Facultat de Física, el Museu d’Història Natural, la Delegació per a la Incorporació a la UV, l’Institut López Piñero de la Universitat de València i les Reals Societats Espanyoles de Física i de Química, convoquen un concurs dirigit a estudiants de secundària i batxillerat per tal de construir una gran taula periòdica i recuperar aquelles que tinguen valor històric.


BASES DEL CONCURS

Participants:

Podrà participar qualsevol centre educatiu no universitari de la província de València amb un total de quatre equips d’estudiants formats cadascú per un màxim de 40 estudiants.

Modalitats:

Modalitat A: Els teus àtoms! El concurs consisteix en construir cubs de material rígid (fusta, metacrilat...) dels elements químics assignats per l’organització. El cub haurà de tenir 25 cm d’aresta. A més, hauran de contenir un objecte o imatge que represente l’element. En el cas de contenir un objecte, la cara 4 haurà de ser transparent. Les contribucions podran ser presentades en qualsevol de les llengües oficials de la Universitat de València. La resta de cares hauran de ser dissenyades segons el model adjunt:

Cara 1: Propietats físiques de l’element

Cara 2: Propietats químiques de l’element

Cara 3: Disseny lliure relacionat amb l’element

Cara 4: Haurà de ser transparent en cas de contenir un objecte a l’interior del cub.

El jurat seleccionarà els elements que considere oportuns per construir la “gran taula periòdica” que serà exposada al Campus de Burjassot-Paterna.

Modalitat B: La Taula periòdica a la Història de l’ensenyament. Exposició de taules periòdiques publicades abans de l’any 1970. Poden estar incloses a llibres, revistes, diaris, taulers didàctics, murals, escultures, pintures i qualsevol altre tipus de suport. Cal recollir el màxim de dades de la publicació (en el cas de llibres, autor(s), títol, lloc d’edició, editorial, any; per la resta de casos, el màxim de dades possibles i la datació aproximada), fer una fotografia de la portada i de la taula periòdica. Es pot també donar més dades per mostrar l’originalitat de la taula, per exemple amb una comparació de la taula periòdica triada amb la taula de Mendeléiev (1869) [http://go.uv.es/wmCar6V] i la taula més actual [https://www.webelements.com/] Les taules periòdiques s’exposaran a la Universitat de València a la tardor de 2019.

Terminis:

Els Centres que participen hauran d’inscriure’s entre el 15 de maig i el 15 de juny de 2019. La inscripció es realitzarà per centre educatiu via telemàtica al correu electrònic: ctpuv@uv.es. El formulari que figura a l’annex I haurà d’enviar-se adjunt al correu. En el correu electrònic els centres hauran d’indicar la modalitat en que participen i, en el cas de la modalitat A, el nombre d’equips d’estudiants i el curs.

En el cas de la modalitat A, l’organització sortejarà entre tots els participats els elements a preparar. El resultat del sorteig es comunicarà als centres entre el 16 i el 20 de juny. Cada grup prepararà entre 3 i 6 elements en funció del nombre de centres i grups inscrits.

Els materials s’hauran de portar al Museu d’Història Natural de la Universitat de València entre l’1 de setembre i el 30 d’octubre a indicant-hi Concurs Taula Periòdica.

La resolució del concurs serà el 14 de novembre. L’entrega de premis tindrà lloc el 27 de novembre, a les 18h, a la sala Charles Darwin al campus de Burjassot-Paterna.

 

Descarregar: Bases concurs