University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Restauració de la taula periòdica d'Antropoff

  • November 17th, 2021
Taula Antropoff restaurada

 

La restauració de la taula periòdica d’Antropoff (1925)

 

El darrer dia 12 de novembre de 2021 fou presentada a la Facultat de Químiques de la Universitat de València una taula periòdica restaurada de la dècada de 1920 que pertany a l’Institut d’Educació Secundària Sant Vicent Ferrer de València. La recuperació d’aquest patrimoni ha sigut possible gràcies al suport de la indústria SPB i la col·laboració de professorat de l'institut Sant Vicent Ferrer i de la Universitat de València, tant de la Facultat de Químiques com de l'Institut Interuniversari López Piñero, la seva biblioteca històrico-mèdica (Vicent Peset Llorca) i el seu museu, així com les mans expertes de l'equip de Restaura'M.  Han estat fetes diverses reproduccions de gran qualitat d’aquesta taula periòdica que poden contemplar-se a l’Institut Interuniversitari López Piñero (Palau Cerveró) i a la Facultat de Química (Pabelló E), així com també a la seu comercial de SPB. A l’esmentada presentació varen participar representats de totes aquestes institucions juntament la consellera d’Universitats de la Generalitat Valenciana i la rectora de la Universitat de València, que va remarcar la necessitat de moltes col·laboracions d'aquest tipus per a salvaguardar el ric patrimoni de la ciència, un patrimoni que, igual que ocorria amb aquesta taula, es troba en perill de desaparició.

Les persones participants a l’acte de presentació varen remarcar els valors múltiples (històrics, patrimonials, estètics, educatius) d’aquesta taula periòdica impresa en 1925. El seu creador fou el químic Andreas von Antropoff (1878-1956), un professor d’origen estonià que havia estudiat en 1908 amb William Ramsey (1852-1912), premi Nobel de Química en 1904 pels seus estudis al voltant dels gasos nobles, un nou grup d’elements que varen ser incorporats a la taula periòdica a principis del segle XX. Antropoff va investigar les propietats químiques d’aquest nous gasos, principalment la solubilitat en aigua, unes investigacions que Antropoff va participar a la I Guerra Mundial dins de les confrontacions entre Alemanya i Rússia. Desprès de la guerra esdevingué professor de la Universitat de Bonn i va publicar un reeixit manual de química, Experimentelle Einfürung in die Chemie (Karlsruhe, 1923), que fou traduït al castellà (Madrid, 1945) i altres llengües i va ser reeditat fins la dècada de 1950 (Baden-Baden, 1955). Durant els anys trenta, Antropoff va col·laborar activament amb les polítiques repressives del nazisme dins de les universitats alemanyes, tal i com varen fer també altres químics d’aquest anys.

Més d’una dècada abans d’aquests terribles esdeveniments, Antropoff va explicar en 1926 la seva proposta de tabla periòdica en la revista Angewandte Chemie. En aquest curt treball, Antropoff reconeixia que el sistema periòdic havia estat una de les fites més importants de les ciències, tant per a la investigació com per a la recerca. Als darrers anys, afirmava Antropoff, havien estat incorporades diverses prioritats: un nou principi organitzador (el nombre atòmic), noves investigacions en química inorgànica i química física al voltant de les propietats periòdiques dels elements i “una nova doctrina de la estructura atòmica” que permetia explicar les propietats periòdiques. Així, la taula d’Antropoff incorporava ingredients d'altres anteriors propostes per Niels Bohr i altres autors, tal com era habitual en l'època, d'acord amb la creativitat col·lectiva que va produir aquestes taules periòdiques en constant renovació. Introduïa com a principi organitzador el número atòmic (en lloc del pes atòmic), un concepte nou procedent de les investigacions de Henry Moseley a principis del segle XX, el que evitava les irregularitats dels binomis argó/potassi, cobalt/níquel i tel·luri/iode, que tant de maldecaps havien produir en els dècades anteriors a autors com ara el propi Dimitri I. Mendeléiev. La taula d’Antropoff també fou una de les primeres temptatives d’incorporar ingredients de la nova mecànica quàntica, particularment, els recents treballs de Bohr respecte a les capes electròniques. També recollia els més recents descobriments ja esmentats (reni, masuri, hafni), el que suposava organitzar pràcticament tots els elements coneguts d’origen natural. I, per tal de facilitar l’ús i la eficàcia visual, les anomenades “terres rares” (desprès del lantani) quedaven desplaçades a un grup separat, situat sota la taula periòdica, tal i com fou la tendència durant les dècades posteriors.

A més de les seves virtuts, la popularitat de la taula d’Antropoff procedeix, d'una banda, de la producció massiva com a taula mural acolorida destinada a l'ensenyament que va realitzar l'editora Köhler & Volckmar de Leipzig, una de les més importants en el context alemany. La taula presenta els símbols dels elements en columnes de colors i textos traduïts a tres idiomes (alemany, anglès i castellà), la qual cosa suggereix que estava destinada a una circulació internacional àmplia, tal com revelen els exemplars conservats. L'altra raó de la popularitat d'aquesta taula és que la seua incorporació, amb les seues corresponents modificacions, en el qual seria un dels més importants manuals de química de la segona meitat del segle XX: General Chemistry de Linus Pauling, traduït  al castellà per un professor de la Facultat de Química de València: José Ignacio Fernández Alonso (1917-1988).

Aquest breu recorregut mostra que la taula periòdica fou el resultat d'una labor col·lectiva molt complexa, no és l'obra d'un geni aïllat, ni tampoc d'un profeta de l'ordre químic. La restauració de la taula periòdica d’Antropoff també fou conseqüència d’un treball col·lectiu amb la participació de persones i institucions ja esmentades, amb persones amb diferents formacions, ocupacions i interessos. La taula restaurada es va localitzar en l'institut públic d'educació secundària Sant Vicent Ferrer de València, amb motiu del concurs organitzat en commemoració del 150 aniversari de la taula periòdica. El projecte presentat per l'alumnat del centre amb la direcció de la professora de física i química, Carmen Latre, va guanyar un dels premis del concurs i va permetre localitzar la taula periòdica d’Antropoff.

La taula presentava diversos problemes de conservació que exigien un tractament ràpid i preventiu. Ha sigut restaurada, amb molta cura i professionalitat, per part de l'equip Restaura'M2 tal i com és possible veure al VIDEO.  Aquest resultat extraordinari fou possible gràcies al suport de l'empresa valenciana SPB, que ha permès disposar de les condicions econòmiques necessàries per al treball, i amb la participació de professorat de l'Institut Interuniversitari López Piñero, el Museu d'Història de la Medicina i la Ciència, la biblioteca Historicomèdica Vicent Peset Llorca (que conserva l’original restaurat) i la Facultat de Químiques de la Universitat de València. Així, la taula periòdica d’Antropoff pot continuar el seu recorregut com a objecte patrimonial, al servei de la investigació històrica, la divulgació de la ciència i la indagació didàctica. La seva restauració és un homenatge al valor del treball col·lectiu per la recuperació del patrimoni material e immaterial de la ciència.