University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Obert el termini d'inscripció en la XII ESCOLA EUROPEA DE PRIMAVERA D’HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I LA DIVULGACIÓ. Maó (Menorca), 4-6 de maig de 2023

  • April 3rd, 2023
Escola primavera Menorac 2023

XII ESCOLA EUROPEA DE PRIMAVERA D’HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I LA DIVULGACIÓ. Repensar les transicions ecològiques des de les humanitats i les ciències socials. 

 

Coordinada per Marta Jordi (IME) Ximo Guillem (IILP-UV), Manuel Rodríguez (ERISOST-IILP), José Ramón Bertomeu (IILP-UV) i Iván Murray (UIB)

Coorganitzada entre la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica, l’Institut Menorquí d’Estudis, l’Institut Interuniversitari López Piñero-Universitat de València i la Universitat de les Illes Balears

 

L’Escola Europea de Primavera d’Història de la Ciència i la Divulgació és una iniciativa conjunta entre la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i l’Institut Menorquí d’Estudis que es porta a terme biennalment des de 2001, per tal de posar a debat temes actuals dins de la història de la ciència i la tècnica i fer-ho promovent el diàleg entre professorat i joves investigadors en un ambient de convivència.

El tema triat en aquesta edició és un tema d’absoluta actualitat, lligat a la urgència social creixent a fer front a la greu crisi climàtica global. Donat que la problemàtica no coneix fronteres disciplinàries, es planteja una edició d’un marcat caràcter interdisciplinari, que permeti pensar, tant en clau de passat com de present, la necessària transició ecològica.

Enguany l’Escola està oberta a tothom de forma gratuïta, amb la pretensió de posar a dialogar tant representants del món acadèmic com agents socials, de diferents territoris. Igual que en anteriors edicions, es fomentaran les contribucions tant d’investigadors experimentats com de novells, en un projecte formatiu i de debat que s’espera pugui incidir de manera rellevant sobre les investigacions en curs i en el desenvolupament de noves iniciatives fora del món acadèmic. Més concretament, comptarem amb aproximacions al tema des de l’economia, la filosofia, la sociologia, l’ecologia política, la pedagogia, la història, la documentació i l’activisme.

L’Escola s’ha dividit en quatre blocs, sobre els següents temes:

  • Economia ecològica. L’objectiu és presentar diferents mirades de l’economia ecològica des de les ciències socials i humanes, partint de l’experiència interdisciplinària d’ERISOST-UV.
  • Història dels tòxics. En aquesta secció es podrà partir de l’abundant bibliografia internacional i l’experiència investigadora del IILP-UV i el IHC-UAB en relació a la història de la regulació de substàncies tòxiques per revisar críticament les actuals polítiques en matèria de regulació.
  • Moviment ecologista. Aquest bloc estarà dedicat a la contribució de l’activisme a repensar el nostre model social i productiu i a les estratègies i reptes per conservar els recursos que genera l’activisme i incloure aquesta veu en les anàlisis de les ciències humanes i socials.
  • Educació ambiental. Es pretén discutir el paper de l’educació en la transició ecològica, en un context també de crisi social i educativa.

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA I PROGRAMA