La Universitat de València investeix doctor “honoris causa” a l’historiador Roger Chartier i al jurista Jürgen Basedow

  • Office of the Principal
  • May 31st, 2019
 
 Jürgen Basedow, M. Vicenta Mestre i Roger Chartier
Jürgen Basedow, M. Vicenta Mestre i Roger Chartier

El Paranimf de La Nau de la Universitat de València ha acollit el solemne acte de la concessió dels doctorats “honoris causa” a l’historiador Roger Chartier i al jurista Jürgen Basedow.

L’historiador Roger Chartier i el jurista Jürgen Basedow han sigut investits divendres 31 doctors “honoris causa” per la Universitat de València a un acte ocorregut al Paranimf de l’històric edifici de La Nau i que ha estat presidit per la rectora M. Vicenta Mestre. El catedràtic d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Francisco Gimeno, ha sigut l’encarregat de llegir la “laudatio” de Chartier, mentre que el catedràtic en Dret Mercantil, Juan Bataller, ha llegit la de Basedow.

El doctor i historiador Roger Chartier ha recordat en el seu discurs d’acceptació el fort vincle que manté amb la Universitat de València, institució on ha realitzat diverses conferències i col·loquis i on va dictar un seminari de tres setmanes el 1998, en el marc de col·laboració entre la Universitat i la Fundación Cañada Blanch. A més, ha afirmat que “és un plaer particular veure que el meu treball és reconegut per una de les més antigues universitats d’Europa, on estudiaren dos autors presents en la meua biblioteca històrica: Joan Lluís Vives i Gregori Maians i Siscar”.

Per a llegir la lectio del Dr. Roger Gartier fer click ací.

Per altra banda, el doctor i jurista Jürgen Basedow ha fet un breu repàs sobre les seues investigacions centrades en els darrers 50 anys de la ciència del dret, aprofitant, com ha assenyalat “la concessió d’un doctorat 'honoris causa' per la Universitat de València, és una excel·lent oportunitat per a mirar cap enrere i fer una explicació dels mètodes que ha emprat”.

Per a llegir la lectio del Dr Jürgen Basedow fer click ací.

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha destacat que la Universitat de València és una universitat pública, valenciana i d’àmbit internacional, fet que es fa palès en sendes investidures que hui s’han celebrat. Al mateix temps ha remarcat que “la recerca d’abast internacional hui es fa palesa a aquest Paranimf reconeixent dos destacats investigadors amb el doctorat 'honoris causa', màxim reconeixement acadèmic a títol honorífic, que s’ha atorgat a dos destacats professors que mantenen una estreta relació amb la Universitat de València”.

Per a llegir el discurs complet de la rectora fer click ací.

El catedràtic d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Francisco Gimeno, en la lectura de la laudatio ha afirmat que el professor Chartier ha centrat les seues investigacions en com fer front a les pressions que en l’actualitat obstaculitzen la difusió del coneixement i socaven la vida democràtica. Una tasca que l’ha fet rebre premis de prestigioses institucions com “The American Printing History Association”  i “L’Académie Française”. També ha impartit conferències a la “American Historical Society; The Saintsbury Lecture”, en la Universitat d’Edimburg; “The McKenzie Lecture”, en la Universitat d’Oxford; The Panizzi Lectures de la Biblioteca Britànica, entre d’altres.

Per a llegir la laudatio pronunciada pel catedràtic Francisco Gimeno fer click ací.

Per part seua, el catedràtic en Dret Mercantil, Juan Bataller ha destacat a la lectura de la laudatio les grans contribucions del professor Basedow al patrimoni científic del Dret, amb aportacions destacades al Dret de la Unió Europea, Dret internacional privat, Dret del transport, Dret del segur o al Dret de la competència. També va posar en relleu la dimensió internacional de Basedow, que va cursar estudis a Hamburg, Gènova, Pavia. Va cursar el postgrau a Harvard, va ser assistent en el Institut de Dret comparat de Paris, ha sigut professor a la Universitat d’Augsburg, a la Universitat Lliure de Berlí i a la d’Hamburg, entre d’altres.

Per a llegir la laudatio pronunciada pel catedràtic Juan Bataller fer click ací.

 

Roger Chartier
El prof. Dr. Dr. H.C. Roger Chartier (Lyon, 1945) és catedràtic d’Escriptura i Cultura en l’Europa  Moderna en el Col·legi de França  i president del Comitè Científic   de la Biblioteca Nacional de França.

Llicenciat i Màster en Història per la Universitat de la Sorbona i Doctor en Història per la Universitat de París I, és un especialista en història cultural. Membre de la quarta generació de l’Escola dels Annales, destaca en la investigació de la literatura, especialment del Segle d’Or.

El Dr. Chartier ha impartit docència al Liceu Louis-Le-Grand, en la Universitat París I, el Centre d’Estudis Superiors en CC. Socials de França, que dirigí. Ha estat professor invitat en diferents universitats nord-americanes i de Canadà.

Oficial de la Legió d’Honor de França, Doctor ‘Honoris Causa’ per nombroses universitats, ha rebut el Prix Gobert de l’Acadèmia Francesa, entre altres distincions.

Actualment és membre de diferents comitès científics, entre ells Publicacions de la Universitat de València. Amb els nostres investigadors i investigadores ha mantingut una estreta col·laboració acadèmica.

 

Jürgen Basedow

El prof. Dr. Dr. H.C. mult. Jürgen Basedow, LL.M. (Hamburgo, 1949) és catedràtic de la Universitat d’Hamburg, on dirigeix el Max Planck Institute for Comparative and International Private Law.

Format en Dret i Sociologia a les universitats d’Hamburg, Gènova i Pavia, és doctor en Dret per la Universitat d’Hamburg i Master of Law per la Harvard Law Business School. Especialitzat en dret internacional privat, de la competència, del transport i de les assegurances, destaca pel seu important treball en la reforma del Dret a Alemanya i a la Unió Europea.

El Dr. Basedow ha impartit docència en la Universitat d’Augsburg; de la seua Facultat de Dret fou degà. També va ser professor a la Universitat Lliure de Berlín i professor visitant en diferents universitats italianes, holandeses, britàniques, nord-americanes, de Rússia i de la  Xina.

Membre de nombroses Acadèmies i comitès governamentals, ha estat reconegut amb doctorats “honoris causa” per diverses universitats, amb l’Otto Hahn Medal de la Max Planck Society i el premi Kurt Siemers Award, entre d’altres distincions.

El Dr. Basedow mantè una estreta relació de col·laboració amb la Universitat de València, i ha participat en diferents activitats organitzades per la seua Facultat de Dret.