‘diversitats’ enceta el cicle ‘Converses als Campus’

  • Information and Promotion Service for Students - Blasco Ibáñez
  • November 9th, 2017
 
Imatge de l'activitat Converses als campus (Programa diversitats).
Cicle ‘Converses als Campus’ (Programa ‘diversitats’).

La primera xarrada del cicle ‘Converses als Campus’ es titula ‘Ciència, tecnologia i gènere, qüestionant els dualismes’ i tindrà lloc hui dijous 9 de novembre, a les 18 hores, al Saló d’Actes de la Facultat de Farmàcia del Campus de Burjassot-Paterna.

En el marc del programa diversitats, que es va presentar institucionalment dilluns passat al Jardí Botànic, es proposa el cicle Converses als Campus, amb un format dinàmic i un tarannà divulgatiu. En aquesta primera xarrada, que estructura i modera Ana Sánchez Torres, vicepresidenta d’AMIT Mu-Val (Asociación de mujeres investigadoras y tecnólogas de la Comunidad Valenciana y Murcia) i professora jubilada de la Universitat de València, participaran Dau García Dauder, professor del Departament de Psicologia Social de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid; Esther (Mayoko) Ortega Arjonilla, doctora en Filosofia de la Ciència per la Universitat de Santiago de Compostel·la; i Nuria Gregori Flor, infermera, antropòloga i doctora per la Universitat de València.

Totes aquestes persones comparteixen un marc de pensament que és el resultat de molts anys de treball en diversos projectes d’investigació, liderats per Eulalia Pérez Sedeño, professora d’investigació en Ciència, Tecnologia i Gènere (CTG) de l’Institut de Filosofia del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques). La intersecció entre els estudis socials de la ciència amb la teoria feminista i els estudis de gènere ha donat lloc a aquest camp d’estudi interdisciplinari que posa el cos en primer pla.

En aquesta conversa, inspirada en el llibre que signen conjuntament, Cartografías del cuerpo: biopolíticas de la ciencia y la tecnologia (PUV, 2014), se situaran els cossos en les complicades interseccions entre la ciència, la tecnologia i la política. Així, García Dauder reflexionarà sobre la pretesa neutralitat de la ciència, les violències dels dualismes sexe/gènere en àrees com ara la psicologia, la medicina i l’esport, o el paper de les tecnologies al servei de la diagnosi i del tractament dels trànsits i de les ambigüitats sexe/gènere.

Per la seua part, Ortega Arjonilla parlarà, seguint en la línia de la seua tesi doctoral, sobre la qüestió sexe/gènere en medicina, sobre les tecnologies de reassignació de sexe i valors de gènere, i també comentarà les conclusions del projecte que va realitzar recentment, junt amb el professor Lucas Platero, sobre experiències familiars i reproductives de persones trans, en col·laboració amb l’associació Transexualia i l’Ajuntament de Madrid.

Gregori Flor centrarà la seua intervenció en la gestió mèdica i social de les conegudes intersexualitats o diferències del desenvolupament sexual (DSD), aportacions que es deriven també del seu treball de tesi doctoral que versava sobre les narratives, els processos i les emergències sobre les intersexualitats/DSD.

Dins d’aquest cicle hi ha prevista una altra conversa sobre experiències i activismes trans, que tindrà lloc el dimecres 22 de novembre, a les 19 hores, al Saló de Graus de la Facultat de Psicologia. En aquesta xarrada, que moderarà Viktor Navarro Fletcher, activista trans, participaran Àlec Casanova, coordinador del grup trans del col·lectiu Lambda i un dels impulsors de la llei trans autonòmica; Amets Suess Schwend, membre de l’equip de coordinació de la campanya internacional Stop Trans Pathologization (STP); Juana Ramos Cantó, membre del Grup d’Investigació Antropologia, Diversitat i Convivència de la Universitat Complutense de Madrid; i Claudia Oviedo, activista trans.

More information: