“La identitat del territori és la clau de qualsevol procés de desenvolupament inclusiu i sostenible”

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • November 23rd, 2018
 
Imagen de la noticia

Polítics i acadèmics, especialistes en gestió del territori i desenvolupament sostenible han coincidit en la necessitat de dissenyar una estratègia basada en l’heterogeneïtat del territori, el coneixement, la innovació, la sostenibilitat i les aliances territorials. Aquest debat s’ha celebrat en el marc de la Conferència Internacional de Ciència Regional celebrada a l’Adeit.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, ha moderat aquest divendres 23 de novembre una taula redona sobre desenvolupament territorial i acció de govern local, en la qual han participat Rocío Briones, directora general d’Ocupació i Formació de Labora-Servei Valencià d’Ocupació i Formació; Pilar Carrión, alcaldessa d’Anna i presidenta de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés; i José Morell, alcalde de Xest i president de la Mancomunitat de la Foia de Bunyol-Xiva.

El desenvolupament dels espais econòmics locals està condicionat per la mateixa dimensió i evolució econòmica, social i demogràfica del municipi. Cada territori té una identitat que, segons el vicerector Jorge Hermosilla, “ha de ser la clau de qualsevol procés de desenvolupament inclusiu i sostenible”. El vicerector ha posat l’accent en la importància de la cooperació entre municipis i la coordinació de serveis supramunicipals o mancomunats, que “són estratègies que poden millorar la gestió i la provisió de les infrastructures municipals”, ha assegurat.

Rocío Briones ha assenyalat la necessitat de dissenyar “una estratègia participativa que arreplegue l’heterogeneïtat del territori, de la societat i de les empreses”. En aquest sentit, la directora general ha destacat “la importància de les aliances estratègiques al territori” i ha posat com a exemple l’estratègia Avalem Territori, una projecte d’adequació de les polítiques d’ocupació a la realitat territorial de la Comunitat Valenciana que coordina la Universitat de València, amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat d’Alacant.

L’alcaldessa d’Anna, Pilar Carrión, ha compartit amb els assistents els problemes que afronten els municipis de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés, com ara l’envelliment de la població, la falta d’accessibilitat, l’escassetat de recursos, serveis, etc. “Les polítiques de gestió han d’adaptar-se a cada municipi, la normativa no pot aplicar-se de la mateixa manera a tots els territoris”, ha assenyalat l’alcaldessa, que ha reivindicat els beneficis de conformar mancomunitats.

José Morell, alcalde de Xest, ha posat sobre la taula el “minifundisme municipal” existent a Espanya, que segons ell “és un problema perquè hi ha pobles amb densitats de població molt baixes i, per tant, amb escassos recursos i serveis”. Morell ha explicat que a la Foia de Bunyol-Xiva hi ha zones amb un gran potencial de sòl per a logística i ha compartit amb els presents l’experiència del projecte A3 empresarial.

Conferència Internacional de Ciència Regional

El desenvolupament territorial i l’acció de govern local han protagonitzat aquesta taula redona que s’emmarca en la XLVI Conferència Internacional de Ciència Regional i les V Jornades Valencianes d’Estudis Regionals que han tingut lloc a la Fundació Universitat-Empresa Adeit, durant els dies 21, 22 i 23 de novembre. Aquest esdeveniment ha sigut organitzat per l’Associació Espanyola i Valenciana de Ciència Regional i la Universitat de València a través del Grup Economia de l’Aigua.

El president del comité organitzador, Francesc Hernández, professor del Departament d’Estructura Econòmica de la Universitat, ha explicat que al llarg de les tres jornades han assistit tres-centes persones i s’han presentat dues-centes cinquanta recerques i comunicacions sobre els importants reptes plantejats en l’àmbit de la ciència regional.