‘Olvidadas y silenciades’, un llibre per a recordar les dones artistes que no van tindre el reconeixement merescut en l’Espanya contemporània

  • Publications Service
  • June 7th, 2021
 
Portada del llibre
Portada del llibre

Publicacions de la Universitat de València publica el llibre Olvidadas y silenciadas. Mujeres artistas en la España contemporánea per a retre homenatge a totes aquelles artistes destacades en diversos àmbits i que van ser oblidades per la societat de la seua època.

Coneixes el nom de la pintora que va ser fillola i deixebla de Francisco de Goya? Saps que una artista valenciana va ser nomenada acadèmica d’honor i mèrit per la Real Academia San Carlos amb només 24 anys? Aquestes són dos dels molts exemples de dones artistes espanyoles de l’època contemporània que van ser silenciades i que no van tindre la repercussió i el reconeixement artístic que mereixien pel simple fet de ser dones.

El volum Olvidadas y silenciadas. Mujeres artistas en la España contemporánea, editat per Publicacions de la Universitat de València i coordinat per Rafael Gil Salinas, doctor en Història de l’Art per la Universitat de València i per Concha Lomba, catedràtica d’Història de l’Art i professora de la Universitat de Saragossa, responsable del projecte d’investigació «Mujeres artistas en España (1804-1939)», rescata la història y l’obra de moltes d’aquestes dones.

El llibre, que parteix del curs impartit a la Universitat d’Estiu de Gandia (UV), coordinat pel mateix Rafael Gil i per Ester Alba, doctora en Història de l’Art, Patrimoni i Autenticació Artística per la Universitat de València i vicerectora de Cultura i Esports, basat a la seua vegada en el projecte de la professora Concha Lomba, pretén contribuir a la visibilitat de les dones artistes de l’Espanya contemporània, molt sovint silenciades i oblidades per un relat de la història de l’art molt allunyat de la realitat.

En els diferents capítols de l’obra, elaborats per diversos professors d’universitats espanyoles, es destaquen les històries personals i trajectòries professionals d’artistes com Rosario Weiss, deixebla de Francisco de Goya i acadèmica de mèrit de la Real Academia de Bellas Artes de Madrid; Lluïsa Vidal, pintora catalana i activista que va formar part del Comité Femení Pacifista de Catalunya; o Margarita Arosa, pintora amb doble nacionalitat hispano-francesa que va ser una de les fundadores de la Union des Femmes Peintres et Sculpteurs i també membre de la Société des Artistes Français.

En definitiva, el llibre tracta de posar en valor l’obra de totes aquestes artistes que no van tindre el reconeixement que mereixien en la seua època i , alhora, de canviar el relat de la història per a traure a la llum les obres i les vides de totes aquestes dones. Si vols saber més sobre aquesta publicació, visita https://links.uv.es/AX11zyd.