25 xiquets i xiquetes, en el curs 2019-20 d’Estalmat, el projecte per a l’estímul matemàtic

 
Participants en la inauguració d'Estalmat 2019.
Participants en la inauguració d'Estalmat 2019.

La sala Charles Darwin de l'Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot-Paterna va ser l'escenari, aquest cap de setmana, de la inauguració del curs d’Estalmat en la Comunitat Valenciana, projecte d0estímul del talent matemàtic per a xiquets i xiquetes. La iniciativa desenvolupa durant dos anys activitats extracurriculars que es realitzen els dissabtes a la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València, a l’UJI de Castelló i a la Universitat d'Alacant.

Enguany es rebia a la tretzena promoció, per a la qual s’ha seleccionat a vint-i-cinc xiquets i xiquetes, de tota la Comunitat, nascuts en 2006 o 2007. Com és ja tradicional el curs, havia començat efectivament amb un campament celebrat a la ciutat de Requena els dies 28 i 29 de setembre, patrocinat per l’ajuntament de la localitat. L'acte d'inauguració va ser presidit per Pedro Sigler, subdirector de personal de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, a qui acompanyaven José Bonet, president de la secció d’Exactes de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals; Rafael Crespo, coordinador del projecte en la CV; Tomás Queralt en representació de la Societat de professors de Matemàtiques, Al Khwarizmi; i Rafael López Asensi de l'associació ASFAMES.

Van assistir tant els alumnes de primer curs com els de segon curs i els ja diplomats dels últims anys que com a “veterans” continuen en el programa de manteniment, acompanyats dels seus familiars, i professors del projecte.

Enguany es va homenatjar els exalumnes estalmaters Quim Baixeras, medalla d'or en l'Olimpíada Nacional de Química i de plata en l'Olimpíada Internacional de Química (no li ocorria a un espanyol des de 2001); Javier Nistal, medalla de plata en l'Olimpíada Matemàtica Espanyola i de plata en a l’Ibero-americana d’Informàtica; i Leonardo Costa, primer i medalla d'or en l'Olimpíada Matemàtica Espanyola (el més jove a aconseguir-ho en els seus 51 anys d’història ja que estudiava quart de l'ESO sent l'olimpíada per a batxillerat) i medalla de bronze en l'Olimpíada Internacional.

En els parlaments els intervinents van animar als xics i xiques seleccionats perquè aprofitaren amb el seu esforç i alta capacitat les bondats d'un projecte que patrocina la citada Reial Acadèmia, i que està present en deu seus repartides en tot l'estat espanyol. La FECyT, Fundació espanyola de Ciència i Tecnologia i el CSIC són dues entitats que financen i donen suport al projecte gestionant, aquest últim, una visita anual a algun dels seus centres d'excel·lència en la Comunitat valenciana.

La conferència inaugural, de caràcter divulgatiu, va ser a càrrec del cosmòfil i professor Domingo Catalán, de l'IES Tavernes Blanques, sota el títol ‘Camí a les estreles, buscant la llum més enllà del temps i l'espai’.

L'acte va finalitzar amb les fotos de grup i amb un menjar informal.

More information:

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy