27-S: la Universitat en defensa del planeta

  • September 27th, 2019
 

La jornada del 27 de setembre, que a nivell mundial està suposant una crida en defensa del planeta Terra davant la situació d’emergència climàtica que estem experimentant i les seues conseqüències, organitzacions d’estudiants i estudiantes han convocat una jornada de vaga a la Universitat, que ha disposat una aturada de 12:15 a 12:30 hores, quan s'ha llegit una Declaració Institucional als campus universitaris.

Aquest divendres 27 de setembre diversos moviments socials i organitzacions sindicals han convocat una jornada en defensa del nostre planeta sota la forma de vaga mundial pel clima.

A la Universitat de València diferents organitzacions d’estudiantes i estudiants han convocat també una jornada de vaga per lluitar per un canvi de model social, cultural i productiu que ha conduït a una situació d’emergència climàtica.

La Universitat de València comparteix els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i, des de la dècada dels anys huitanta, els seus Estatuts recullen la defensa del medi ambient com un objectiu institucional.

És per això que el Consell de Direcció, compartint els objectius i esperit d’aquesta jornada reivindicativa, ha invitat a la comunitat universitària a fer una aturada d’activitat entre les 12:15 i les 12:30 hores, i a participar en l’acte de lectura de Declaració Institucional de la Universitat de València.

Al Campus de Tarongers, aquesta Declaració s'ha llegit a les 12:15 hores al punt de trobada.

Al Campus de Burjassot s'ha procedit a la lectura a les 12:30 hores a l’esplanada central del Campus (front a l’escultura l’Àmbit Químic, davant de la Cafeteria).

AI Campus de Blasco Ibáñez, la lectura ha tingut  lloc a les 12.30 hores, a les portes de l’edifici del Rectorat (avinguda de Blasco Ibáñez, 13 – Campus de Blasco Ibáñez de València).

Així mateix s’informa a la comunitat universitària que els vicerectorats competents en professorat i estudis ja han traslladat les indicacions escaients relatives a mesures a adoptar en el seguiment de la docència en una jornada de vaga per garantir els drets de l’estudiantat.

En el marc del Cim sobre l'Acció Climàtica celebrada aquesta setmana a Nova York, Crue Universitats Espanyoles s'ha unit a la iniciativa mundial dels centres d'Educació Superior sobre l'estat d'emergència climàtica impulsada per Nacions Unides. Les universitats juguen un rol molt important i el seu exemple de bones pràctiques en accions contra el canvi climàtic són un referent per a les noves generacions; el seu paper és clau per a combatre aquesta amenaça al planeta. En la carta, a més, s'insisteix que «les ments joves que es formen en els nostres centres han d'estar preparades amb els coneixements i habilitats per a poder respondre a aquests desafiaments cada vegada majors».

Aquest compromís s'ha de materialitzar amb tres accions principals:
• la mobilització de recursos per a la investigació i tècniques aplicades i dedicades al canvi climàtic
• el compromís d'aconseguir una petjada zero de carboni l'any 2030 o en 2050 com a més tard
• el suport a la creació de programes d'educació ambiental i sostenibilitat als campus

La iniciativa, que es va obrir fa només uns dies i estarà activa fins a l'1 de novembre, compte ja amb el suport de 31 universitats de Crue que han volgut manifestar també de manera individual la seua aposta pel medi ambient. En aquest sentit, xarxes globals com Higher Education Sustainability Initiative (*HESI), Global Alliance, o The Alliance for Sustainability Leadership in Education (EAUC), també s'han sumat aquest moviment.

Amb la signatura d'aquesta Carta, Crue Universitats Espanyoles fa un pas més en el seu compromís per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concorde a l'estratègia marcada per la seua Comissió per a la incorporació de l'Agenda 2030 que compta amb el suport de l'Alt Comissionat.