Activa Cultura: Sive deus, sive dea

15 de july de 2022

Sive deus, sive dea és una instal·lació performativa sobre la percepció i expressió de gènere des de la dansa i les arts vives, dirigida i coordinada per Edwin Valentín Garduño, guanyadora en la primera edició del Concurs Activa Cultura (2021).

Comporta dues accions o elements principals. La primera és una intervenció plàstica en l’espai del claustre del Centre Cultural La Nau a través de quatre paraules de color rosa de gran grandària i d’alt significat simbòlic que condicionen la mirada del públic. La segona és una performance o pràctica cinètica generada a partir d’un espai-laboratori previ realitzat amb persones voluntàries de la comunitat universitària.

Totes dues accions complementàries pretenen visibilitzar els estereotips de gènere, així com plantejar interrogants sobre el sistema dicotòmic home-dona. A través d’aquestes

paraules i d’aquests cossos dansaires, amb màscares i uniformes futuristes, desposseïts de la seua identitat, que envaeixen l’espai i capten a les persones que observen, es qüestionen els binarismes reductors fruit dels processos d’aprenentatge i de les habilitats motores que depenen en gran manera de l’assignació de gènere imposada en nàixer i que varien segons les èpoques i les cultures.

Sive deus, sive dea, expressió llatina que evoca la indeterminació sexual referida a una divinitat, aborda de manera subtil i potent alhora la simbolització sexualitzada del cos a través de moviments, gestos i poses que intenten escapar a la rigidesa i el prejudici i reivindiquen la variabilitat i la diversitat.

Other News