Alumni UV visita l’exposició ‘Dones i Resistència’ a La Nau

  • UV General Foundation
  • December 17th, 2021
 
'Tranvieres davant d'un vagó', maig, 1938 © Luis Vidal.
'Tranvieres davant d'un vagó', maig, 1938 © Luis Vidal.

Alumni UV va organitzar, en col·laboració amb Voluntariat UV, una visita guiada a l’exposició ‘DONES I RESISTÈNCIA. València, 1931 – 1939. Fotografies de Luis Vidal’ que s’exhibeix a la Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau, el passat 16 de desembre.

Organitzada per la Universitat de València i la Diputació de València, amb la col·laboració del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Històrica, i de l’Ajuntament de la ciutat, l’exposició ‘Dones i Resistència’ mostra una València republicana en efervescència, en què, per exemple, les dones es posaven al capdavant d’una Assistència Social vital en aquells temps de violència sense sentit.

Tota una panoràmica visual, relatada a través de les imatges de Luis Vidal Corella, d’un temps d’esperança en la igualtat i les reivindicacions de les dones, que l’ideari de la Secció Femenina de Pilar Primo de Rivera que portarien els vencedors no tardaria a arrasar de soca-rel.

El periodista Luis Vidal Corella, que va ser col·laborador d’El Mercantil Valenciano, corresponsal d’ABC, El Ruedo i l’Agència EFE, retrata el període republicà a València. Aquesta època, especialment en l’etapa bèl·lica, va ser apassionant i plena d’interés. Amb la guerra, València es va convertir en una ciutat situada en la rereguarda i allunyada del front, en què els canvis se succeïen imparables.

El període en què València va ser la rereguarda de la Guerra Civil –i els anys previs de la República sense els quals no s’explica– va ser un espai de crisi i violència, però també de llibertat i metamorfosi, un període en què, així mateix, van florir les dones i les seues reivindicacions. És en aquest aspecte allà on els comissaris de la mostra, Carlos López Olano i Luis Vidal Ayala, volen posar l’atenció a través de la col·lecció de l’Arxiu Vidal.

More information: