Amb “Som iguals, som diferents” la UV reivindica la integració de les persones amb discapacitat

  • UVdisability
  • November 29th, 2018
 
Moment de la inauguració de les jornades

El 3 de desembre va ser declarat per l’ONU com Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Amb aquest motiu, la Universitat de València acull entre el 29 de novembre i el 5 de desembre les ‘Jornades de la Universitat per la Integració’, als campus de Blasco Ibáñez i dels Tarongers, per a manifestar el ferm compromís d’aquesta institució acadèmica amb la diversitat funcional.

Enguany, sota el lema “Som iguals, som diferents” La Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat ha preparat un variat programa d’activitats que donen començament hui amb la inauguració de les jornades per part de la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez; el degà de la Facultat de Dret, Javier Palau Gil i la directora de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UPD) de la Fundació General, Celeste Asensi. L’acte ha tingut lloc a la sala d’actes del Departament de Filosofia del Dret de la Facultat.

Asensi ha recordat que la Universitat de València és la institució acadèmica espanyola, de caràcter presencial, amb el major estudiantat amb diversitat funcional matriculats. En el curs actual s’han gestionat vora 1.100 matrícules. “A més, també donem servei a 131 professors y 100 PAS amb discapacitat, amb l’ajuda de 110 persones voluntàries en tota la Universitat. Som una de les universitat amb major volum de voluntariat en aquesta àrea, per això volem continuar ampliant i desenvolupant la nostra tasca i volem estar present a tots els campus de la Universitat, ja què una universitat tan gran com aquesta necessita de la solidaritat de tothom”, ha matisat.

Per la seua banda, la vicerectora ha subratllat la importància del treball que desenvolupa la Unitat: “la seua tasca col·loca a la Universitat al centre de la diversitat a Espanya”. La Universitat de València és un dels principals centres acadèmics triats per la comunitat universitària amb discapacitat per cursar els seus estudis. Martínez ha recordat el compromís que té la Universitat amb la societat de formar no només estudiantes i estudiants, sinó també “formar ciutadania”. “Hem d’educar a aquesta ciutadania en igualtat i formar-la en valors, entre els quals es troba la diversitat. Efectivament ‘Som iguals, som diferents’ i és el que volem transmetre”.

Seguidament la magistrada del jutjat de violència sobre la dona número 3 de València Herminia Rangel ha donat una conferència sobre la situació que travessa la dona amb discapacitat en matèria de violència de gènere, recordant la doble discriminació que patixen, “per part de la societat i també de les seues parelles”, fet que les conduix a la “invisibilitat”.

Rangel ha expressat que les xifres mostren que el 80% de dones amb discapacitat patixen algun tipus d’agressió violenta. Malgrat aquestes dades tan alarmants, “gairebé no denuncien la violència que patixen; tampoc ho fan les seues famílies o entorn, per tant els casos que arriben als jutjats són molt pocs”, ha lamentat la magistrada.

La jornada inaugural ha inclòs una taula redona sobre supervivents de la violència de gènere, moderada per la representat a la Comunitat Valenciana de dones del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad Esperanza Adrià, on s’ha aprofundit sobre la situació de les dones de col·lectius minoritaris, amb discapacitat o amb malalties mentals en matèria de violència de gènere, així com les accions que cal emprendre des de la societat civil i administracions públiques.

Aquesta primera jornada s’ha tancat al pavelló del Servei d’Esports amb un taller de Ioga reestructurant, organitzat amb el suport i col·laboració del Servei d’ Educació Física i Esports.

Així mateix, entres les activitats previstes enguany en aquestes jornades al llarg de la setmana hi haurà xarrades, tallers, un mercat solidari, o monòlegs per a reflexionar arran aquesta qüestió. Destaca el taller de Llengua de Signes, els dies 3, 4 i 5 de desembre, que es replicarà de matí o de vesprada a les facultats de Ciències Socials, Psicologia i Filosofia i Ciències de l’Educació o la VII Jornada de dany cerebral adquirit que enguany organitza la Càtedra Divina Pastora d’Esport Adaptat de la Universitat de València (CDPDAUV) sota el títol ‘Una aproximació integral a les seqüeles cognitives-conductuals’ i que es realitzarà divendres 30 a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació

La rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, presidirà la cloenda de les jornades, dimecres, dia 5, a la Facultat de Psicologia, on també es farà una nova taula redona sobre la violència de gènere en la dona amb discapacitat i una nova ponència de la magistrada Herminia Rangel. Estarà acompanyada per la degana de la Facultat,  Mª Dolores Sancerni, el gerent de la Fundació General, Cristóbal Suria, i la directora de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, Celeste Asensi.

Programa detallat

More information: