Anna Lluch rep la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats

  • Office of the Principal
  • November 23rd, 2020
 

L’acte ha tingut lloc aquest divendres 20 de novembre a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, en el transcurs d’una cerimònia en la qual la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha pronunciat la laudatio de la Dra. Lluch, catedràtica emèrita de la Universitat de València. En la mateixa cerimònia el cirurgià Joan Viñas, qui va ser rector de la Universitat de Lleida, ha rebut, també aquesta màxima distinció de la Xarxa Vives d’Universitats.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha acollit aquest divendres 20 de novembre el lliurament de les Medalles d’Honor 2020 de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU). El guardonat i guardonada d’enguany han estat la Dra. Anna Lluch, a proposta de la Universitat de València i de la Jaume I, i el Dr. Joan Viñas, a proposta de la Universitat de Lleida.

L’acte ha estat presidit per María José Figueras, presidenta de la XVU i rectora de la Universitat Rovira i Virgili. La Dra. Figueras ha destacat que el “treball incansable per la ciència, la docència, la cultura, la societat, i la defensa de la llengua pròpia” de Lluch i Viñas “és una empremta inesborrable en la història de les nostres comunitats.”

L’homenatge a la Dra. Anna Lluch s’ha iniciat amb la lectura de la laudatio que la rectora de la Universitat de València (UV), Dra. Mª Vicente Mestre, ha pronunciat a la guardonada. La rectora de la UV ha descrit la trajectòria de la Dra. Lluch de “brillant i excel·lent. Brillant pels seus rellevants mèrits, excel·lent pels seus magnífics resultats”.

“La Dra. Anna Lluch ha combatut des de primera línia una de les malalties que, amb més virulència, ha colpit la nostra societat: el càncer, i especialment el càncer de mama”, ha afegit. La rectora de la UV també ha ressaltat el compromís de la Dra. Lluch amb la llengua, “perquè la nostra és llengua de docència, de ciència, de treball, de família; de passat i de futur”, ha emfasitzat en un discurs en què ha recordat la tradició de la Facultat de Medicina en la Universitat de València, es que es remunta a la fundació de la Universitat en 1499. Pel que fa als nombrosos reconeixements rebuts per la Dra. Lluch, Mestre ha volgut destacar que, “per sobre de tot, hi ha un premi que obté cada dia: la gratitud de les milers de persones que ha tractat, no sols mèdica sinó humanament.”

Anna Lluch Hernández (València, 1949) es va graduar per la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València el 1978. Va obtenir el grau de doctora a la mateixa universitat, on també va ser catedràtica de Medicina, perfil en Oncologia, i d’on actualment n’és professora emèrita. La seua trajectòria professional ha estat molt vinculada a l’Hospital Clínic Universitari de València, on ha atès a més de 12.000 pacients de càncer de mama i d’on ha sigut cap del Servei d’Hematologia i Oncologia.

També ha col·laborat amb les autoritats sanitàries de la República de Moçambic i ha gaudit d’estades a centres internacionals, com l’Institut de Tumors de Milà o el Centre Oncològic MD Anderson de Houston. Reconeguda com a una de les figures més destacades de l’anomenada “medicina personalitzada en càncer de mama”, les aportacions científiques de la Dra. Lluch han tingut un gran impacte en la recerca de fàrmacs i nous tractaments del càncer de mama i d’ovaris. Fruit de la seua trajectòria, ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre els que destaquen el doctorat ‘honoris causa’ per la Universitat Jaume I de Castelló, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Científic, la Medalla del Consell Valencià de Cultura i la Medalla de la Universitat de València.

____

Aquest contingut ha estat adaptat per l’àrea de comunicació institucional del Gabinet de la Rectora de la Universitat de València a partir del contingut creat per la Xarxa Vives d’Universitats.