Aprovat el protocol d’atenció a la identitat i l’expressió de gènere

 
Bandera de l'arc de Sant Martí, al Rectorat.
Bandera de l'arc de Sant Martí, al Rectorat.

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat aquest dijous un protocol d’atenció a la identitat i l’expressió de gènere. El document està adreçat a l’estudiantat, que podrà així veure reconegut el seu dret a determinar lliurement la seua identitat de gènere, independentment de la seua documentació oficial. Des de 2018 s’han rebut 12 sol·licituds de canvi de nom en el col·lectiu d’estudiants/es.

El punt ha estat presentat per la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, qui ha emmarcat la iniciativa en el “respecte a la diversitat”. El 26 de juny se celebrarà al Jardí Botànic un acte institucional de presentació del protocol. I el dia següent, una formació específica per al personal de secretaries dels centres per tal d’incorporar el protocol al procediment de matrícula.

Amb l’aprovació del document es dóna compliment a la normativa en vigor i es garanteix el dret d’autodeterminació de la identitat i l’expressió de gènere de les persones que formen part de la comunitat universitària, i en especial d’aquelles que, en l’àmbit universitari, manifesten una identitat de gènere sentida diferent de l’assignada en el moment del naixement.

Des del vicerectorat es treballarà també per evitar incomoditats i marginacions a les persones trans i intersex. Un cas habitual es produeix en l’activitat esportiva, on «trobar ‘banys segurs’ esdevé un problema diari per a les persones trans i intersex», es llegeix en el protocol.

«D’altra banda, cal pensar també en aquelles situacions que afronten diàriament persones externes a la Universitat, com és ara omplir una fitxa de tercers, reservar un allotjament, gestionar un viatge o gaudir de serveis universitaris oberts al públic general: cursos d’extensió universitària, la Nau Gran o l’Escola d’Estiu de la Nau», s’assenyala en el document aprovat.
Segons Elena Martínez, no és sols una qüestió legal, sinó que el reconeixement i el respecte de la diversitat és una qüestió de drets humans i de justícia social.

En el procés d’elaboració del protocol han participat membres del col·lectiu Lambda i persones expertes de dins i fóra de la universitat. El resultat és fruit del treball i del consens de moltes persones.

De manera conscient, en la redacció d’aquest text s’ha evitat restringir els drets a la identitat i l’expressió de gènere al col·lectiu de persones trans, i s’ha fet extensible a totes les persones, incloses les intersex.

El fet d’acompanyar el protocol d’un informe explicatiu és innovador i d’utilitat per a comprendre millor les diferents realitats de les persones LGTBI, i en especial, la de les persones trans i intersex.

En l’acte previst al Jardí Botànic participarà del sociòleg trans Lucas Platero. Des del vicerectorat s’ha assenyalat que la sensibilització i formació en diversitat de tots els membres de la comunitat universitària és fonamental i serà un dels aspectes prioritaris a treballar.
 

More information:

File in: Igualtat
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy