Audioguia per a no perdre’s pels passadissos de les facultats

  • February 10th, 2016
 
Juan José Martínez Sierra.

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (FFTiC) serà més accessible a partir d’ara. Sobretot per a les persones invidents o amb problemes de visió. Però també per a la resta d’usuaris.

El professor Juan José Martínez Sierra, del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya, i director de CiTrans, ha coordinat el projecte d’innovació docent Universitat accessible: creació d’una audioguia per a la facultat. L’aplicació es pot descarregar ja en la versió android des d’aquesta adreça.

La iniciativa està finançada pel Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la Universitat i pel mateix centre. L’objectiu principal del projecte és crear una audioguia de la facultat en format app per a dispositius mòbils, destinada a membres de la comunitat universitària amb algun tipus de deficiència visual. Aquesta eina, que ja es pot descarregar de manera gratuïta des de Google Play per a dispositius android i que, en breu, estarà disponible per a iOS (fins aleshores, els usuaris d’aquest sistema poden accedir-hi des de la següent web: http://citrans.uv.es/audio/), permet trencar barreres i afavorir l’ús independent i integrador de les instal·lacions de l’edifici

Paco Pedrero, estudiant de Filologia Hispànica, de vint-i-huit anys, amb problemes de visió, ha participat en la millora d’aquesta ferramenta. “L’aplicació estava molt ben dissenyada, però he suggerit efectuar més divisions d’espais, i també la possibilitat d’avançar o retrocedir en els enregistraments”. Pedrero espera que prompte estiga també disponible en l’entorn apple, que sol ser el més utilitzat per les persones amb problemes de visió per la seua millor accessibilitat.

Trobar una sala o el despatx d’un professor és més senzill ara amb l’audioguia, tant per als estudiants amb problemes de visió com per als altres, ja que l’aplicació es descarrega gratuïtament.

El professor Juan José Martínez Sierra assenyala: “La idea inicial era recórrer a la pràctica de l’audiodescripció (modalitat de traducció audiovisual que fa possible que les persones cegues o amb problemes de visió puguen accedir a la televisió, cinema, teatre, ballet, òpera, museus, etc.) a fi de dissenyar una eina que fera possible per a aquest col·lectiu moure’s físicament amb autonomia i precisió pels diferents espais de la facultat”. Així, prenent com a exemple les audioguies d’alguns museus, que no només ofereixen una descripció oral de les obres d’art, sinó que també inclouen xicotetes explicacions relatives a la localització d’espais (eixides d’emergència, lavabos, etc.) i a la lògica del recorregut, després de mesos de treball ha estat possible ultimar una audioguia en castellà (pròximament en valencià) que atorga a l’usuari una llibertat de moviment total i rigorosa, segons el professor.

Junt amb Martínez Sierra han col·laborat en aquesta eina diversos docents i personal tècnic de la facultat, així com un nombrós grup d’estudiants del Grau en Traducció i Mediació Interlingüística dels cursos 2013-2014 i 2014-2015. Aquesta audioguia, un clar exemple del compromís social de la Universitat de València, converteix la FFTiC en el seu primer edifici accessible per a persones cegues, i el seu equip creador confia que no siga l’última.