Capella de Ministrers presenta el seu disc ‘Arrels’ en el Festival Serenates

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • June 29th, 2018
 
Arrels. Capella de Ministrers.
Arrels. Capella de Ministrers.

Dijous 28 de juny, l’agrupació musical Capella de Ministrers presentà el seu nou disc, ‘Arrels’, en el Festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de la Música i que se celebra en el Centre Cultural La Nau.

En aquest últim treball, que és el cd número 56 del grup, Capella de Ministrers aborda la música tradicional valenciana des de la perspectiva de la música històrica. La formació, dirigida per Carles Magraner, ha fet una selecció del cançoner tradicional valencià i ho interpreta amb els criteris que ha desenvolupat en més de 30 anys en la música antiga, àmbit en el qual és un referent internacional i que ha sigut reconegut en els Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) 2018.

La proposta, en la qual ha comptat amb els versos de cinc poetes valencians: Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Jaume Pérez Muntaner, Begonya Pozo i Isabel Robles, i prestigiosos músics i cantants, posa en valor l’immens patrimoni artístic de la música tradicional de la Comunitat Valenciana. Reformula la tradició oral, amb la presència dels ‘versaors’, adaptant-la per a incloure les poesies escrites per a aquest treball al ‘cant d’estil’, ‘peteneres’, ‘cants de batre’, ‘cançons de bressol’... Així, Capella de Ministrers recopila en ‘Arrels’ un total de 15 peces, cançons vocals i peces instrumentals de  Castelló, València i Alacant.

El grup ha realitzat una gran labor de recerca i musicològica que ha permés establir els vincles entre la tradició oral i altres formes més arcaiques de composició que formalment utilitzen elements comuns i estructures harmòniques similars. Ha comptat amb la col·laboració dels cantants Josep Aparicio ‘Apa’ i Elia Casanova, i músics com Sara Águeda (arpa), David Antich (flautes), Pau Ballester (percussió), Robert Cases (tiorba i guitarra), Lixsania Fernández (viola i violone), Eduard Navarro (bandurria, cornamusa i dolçaina) i Aziz Samsaoui (qanun). Magraner entén que “cal exportar aquest llegat amb orgull, per la riquesa i valor que atresora”.

Capella de Ministrers, que va celebrar tres dècades de presència en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals en 2017, ha treballat amb rigor en la recuperació d’un patrimoni musical que ha rescatat i difós en 1.500 concerts, un llegat que ha arreplegat en discos propis, participacions, recopilatoris i cd’s promocionals.

En la seua trajectòria, el festival ‘Serenates’ ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions: l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el   Palau de la Música, l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny)  i el   Palau dels Arts de València, que s’ha unit en aquesta edició.

Al llarg dels anys, en el marc de ‘Serenates’ s’han estrenat moltes obres o s’han retrobat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians han estrenat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.

More information: