Capitolina Díaz parla sobre 'Les dones en la ciència ficció: la utopia feminista'

  • Press Office
  • October 5th, 2017
 
Capitolina Díaz
Capitolina Díaz

'Les dones en la ciència ficció: la utopia feminista' és el títol de la conferència que va impartir la catedràtica Capitolina Díaz dimecres 4 d’octubre a l’Aula Magna de La Nau Centre Cultural. La xarrada s’emmarcava dins del cicle 'Dones i Literatura'.

La ciència ficció sempre ha oferit l’oportunitat d’explorar les convencions socials, incloent-hi el gènere, els rols de gènere i les creences sobre el gènere. Com totes les formes literàries, la ciència ficció reflecteix les percepcions populars sobre el gènere de les èpoques en les quals les i els creadors escrivien. Reflecteix també les respostes d’aquestes i aquests creadors als estereotips de gènere i als rols de gènere. En alguns casos, i coincidint amb els plantejaments feministes, les seues obres assumeixen la idea que “no cal renunciar a allò que no existeix”.  

La professora Díaz, en aquesta conferència, recorrerà de manera ràpida la història de la ciència ficció escrita per dones i sobre dones, destacant alguna obra que es podria qualificar com a ciència ficció feminista. 

Llicenciada en Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) el 1984 i doctora en Sociologia per la Universitat de Londres el 1994, actualment és catedràtica del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

Abans de la llicenciatura, el 1973, es va diplomar en Magisteri i va treballar primer com a professora d’EGB durant quatre anys i posteriorment com a professora de Llengua i Cultura Espanyola a l'Ambaixada d’Espanya a Londres fins al 1990. En aquesta època va realitzar la tesi doctoral a la Universitat de Londres, on va entrar en contacte amb sociòlogues feministes, com ara Diana Leonard, Lyn Chishoml, Valery Walkerdine, entre altres. En la seua tesi El present del seu futur. Models dautopercepció entre adolescents va estudiar les perspectives de futur de xiquetes i xiquets adolescents a partir de l’anàlisi de redaccions escrites a aquest efecte per diversos grups d’estudiants de l’últim curs de l’EGB. 

Poc després del seu retorn a Espanya, el 1992, es va incorporar com a professora associada a la Universitat d’Oviedo i va formar part del Centre d’Investigacions Feministes i Estudis de les Dones (CIFEM), el 1999 va accedir a la plaça de professora titular de Sociologia. El 2006 va iniciar una etapa de quatre anys fora de l’àmbit acadèmic, assumint diverses responsabilitats al Ministeri d’Educació i Ciència (MEC) i al Ministeri d’Igualtat: directora de la Unitat de Dones i Ciència del MEC (2006-2008), consellera d’Investigació en la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea (2008), directora general per a la Igualtat en l’Ocupació (2008-2009) i directora de l’Oficina de Relacions Internacionals (2010). 

Durant la seua estada a Brussel·les va col·laborar molt a prop amb associacions europees com ara el Grup d’Hèlsinki i l’European Platform for Women Scientists (EPWS) i va participar en l’elaboració de l’informe Mapping the Maze (2008), encarregat per la Comissió Europea per a tractar d’esbrinar per què no hi ha més dones en els llocs de presa de decisions tant a universitats com a centres d’investigació europeus.

En desembre del 2010 es va reincorporar al seu lloc de la Universitat d’Oviedo, on va romandre fins al 2012 quan es va traslladar a la Universitat de València com a professora titular.

Ha realitzat estades de docència i investigació a les universitats de Stanford i Harvard (EUA, 2000 i 2014, respectivament), Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM, 2002), Universitat del Comahue (Argentina, 2004), Universitat de Moa (Cuba, 2003) i ha estat professora de màsters de gènere de les universitats de Vigo, Salamanca, Jaume I de Castelló, Oviedo i València.

Ha sigut fins l’any passat presidenta d’AMIT, Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues.

El cicle Dones i Literatura té lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau i consta d’onze conferències que s’imparteixen des de gener del 2017 fins a gener del 2018. L’entrada és lliure i limitada a la capacitat de la sala.

En els mesos successius passaran per l’Aula Magna de La Nau dones com ara Emilia Serra (Universitat de València), Carmen Agulló (Universitat de València) i Verònica Cantó (AVL), que tancarà el cicle i posarà punt final als actes culturals dedicats a sor Isabel de Villena, Escriptora de l’Any, organitzats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
 

More information: