Compte enrere per a la 39 Universitat d'Estiu de Gandia

  • UVGandia
  • July 7th, 2022
 
Imagen de la noticia

Sota el lema "En la cruïlla de l'avenir" Gandia acollirà del 18 al 22 de juliol la 39 edició de la degana de les universitat d'estiu valencianes. Serà una edició totalment presencial que compta amb una oferta de 13 seminaris i una ampla proposta d'activitats obertes a la ciutadania.

El proper 18 de juliol arranca la 39 edició de la Universitat d'Estiu de Gandia amb un lema que mostra la urgència en abordar el present i el futur immediat que ens espera com a societat en una realitat marcada pel conflicte d’Ucraïna, el canvi climàtic, la crisi energètica o els problemes de salut mental.

La programació acadèmica d’aquesta 39 Universitat d’Estiu inclou 13 seminaris de temàtica variada i en modalitat presencial.  El primer d'aquestos seminaris, organitzat conjuntament amb la Càtedra de Drets Lingüístics,  versarà sobre els drets lingüístics i les polítiques lingüístiques de les llengües minoritàries i minoritzades. Serà un seminari que durarà tota la setmana, del 18 al 22 de juliol, i serà impartit íntegrament en anglès. També fruit de la col.laboració amb dues càtedres de la UV, la Càtedra d'Economia Feminista i la Càtedra d'Economia del bé comú, naix el seminari "Economia per a la sostenibilitat de la vida" que pretén oferir espais d’aprenentatge i debat per a configurar el concepte de sostenibilitat en un sentit ample atenent a la democràcia, la justícia, la transformació ecològica i les propostes realitzades des de l’economia del bé comú i l’economia feminista. En aquesta ocasió el seminari s'allargarà del 19 al 22 de juliol.

La Universitat d'Estiu de Gandia sempre ha estat centrada en analitzar la realitat que ens envolta. És per això que, enguany, l'oferta inclou un seminaris dedicats al conflicte amb Ucraïna com és  "La guerra ruso-ucraniana des d'una mirada valenciana. De la geopolítica a l'economia" i altre dedicat a la situació d'Europa després de la pandèmia: "La Unió Europea després de la pandèmia", coordinats per la professora de ciències polítiques Rosa Roig i el catedràtic de Dret Constitucional Antonio Bar, respectivament. A més, es prestarà atenció a temes socialments preocupants com son les migracions, la violència masclista  o l'etica de les cures. El seminari "Migrar a la mediterrània, hui", organitzat conjuntament amb l'Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània, busca revisar el fet migratòri tant des de la perspectiva humànitaria com dels seus efectes polítics i socials en els països d’acollida en els que molts migrants són condemnats a sobreviure despullats de drets. Mentre, la igualtat estarà present a través del seminari "Un futur per la igualtat de gènere a Europa", coordinat des de la Unitat d'Igualtat de la UV, i "L'ètica de les cures en l'era de la informació", organitzat amb la col.laboració de la Càtedra Bretxa Digital de Gènere.  A més, una edició centrada en la realitat actual i en el futur no podia deixar de parlar de les fake news i ho farà amb el seminari "Mentides i enganys en l'era de la postveritat. De la filosofia als mitjans de comunicació i la política". 

En aquesta 39UEG, els objectius de desenvolupament sostenible també estaran presents a través de dos seminaris. El primer d'ells, organitzat conjuntament amb el Projecte Objectiu Campus Sostenible, tractarà la sobirania alimentària i els ODS al plat i inclourà un taller de cuina amb la cuinera agroecològica Marta Feliu. Mentre, el segon dels seminaris relacionats amb aquesta temàtica es centrarà en els conflictes socioambientals del medi rural. Aquest és l'únic seminari de la UEG que compta amb una doble modalitat d'inscripció: presencial o en línia. Aquest últim seminari està organitzat de la mà del Diploma en canvi climàtic i sostenibilitat ambiental que s'imparteix al Centre Internacional de Gandia des d'aquest curs. 

Mentre, la vessant més cultural de la Universitat d'Estiu es manifestarà a través de tres seminaris dedicats al còmic, el cinema i la literatura. El prestigiós dibuixant de còmics Paco Roca impartirà un taller pràctic el dilluns 18 que permetrà l'alumnat endinsar-se en el procés de creació d'un còmic. A l'endemà, dimarts 19, l'actriu i directora Rosana Pastor es posarà al capdavant del seminari "El Berlanga que ens faltava" amb l'objectiu d'apropar-se a la figuta del cineasta valencià més universarl. Mentre, la literatura estarà present a la UEG a través del seminari "Flâuners, urbanites i neorurals. Paisatges literaris", coordinat per Cristina Garcia, responsable de l'Aula de Literatura de la UV. Aquest seminari comptarà amb la participació de l'escriptora Esmeralda Berbel qui impartirà un taller d'escriptura creativa.

Les inscripcions a tots els seminaris ja estan obertes i es poden formalitzar a través de la pàgina web de l'edició. Totes les inscripcions són gratuïtes amb l'excepció del seminari pràctic amb Paco Roca que té un cost de 20€ i inclou tot el material necessari. 

Activitats obertes a la ciutadania

Pel que respecta a les activitats obertes, aquestes recuperen el format d’anys anteriors tot i que, enguany, s’han actualitzat els horaris. En aquesta edició, es recupera el format “Converses amb..” que se celebraran a les 19h a la Casa de la Marquesa. La primera d’elles tindrà lloc el dimarts 19 de juliol amb la conversa amb Helena Maleno, periodista i investigadora especialista en migracions i tràfic d'éssers humans. A més, és fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras. Establerta al Marroc des d'on denúncia les violacions de Drets Humans a la frontera sud espanyola i desenvolupa una tasca de suport i empoderament de les comunitats migrants subsaharianes durant el procés migratori. Mentre, dimecres 20 de juliol serà el moment de conversar amb Octavio Salazar, pare i home "en procés de ser feminista". Jurista espanyol especialista en Dret Constitucional, especialment conegut pels seus treballs en el camp de la igualtat de gènere. Dijous 21 de juliol, la conversa es produirà amb els escriptors Rafa Lahuerta i Ferrant Torrent que parlaran sobre la novel.la “Noruega” escrita per Lahuerta i un dels èxits editorials valencians de l’últim any. La programació de les converses finalitzarà divendres 22 amb la conversa amb Amarna Miller, activista en drets de la dona i autora del llibre  "Virgenes, esposas, amantes y putas" , un assaig en el que analitza el que significa ser dona en la societat actual. 

Les activitats nocturnes, començaran, com és habitual, uns dies abans de l’inici de l’edició amb l’actuació de Projecte Europeu Escena Erasmus que presentarà l’obra “El desig de la joventud”. Serà dijous 14 de juliol a les 22.30 al Jardí de la Casa de la Marquesa. Les actuacions nocturnes es reprendran dimarts 19 i ja seran a les 21.30h, adelantant-se un hora l’horari habitual. Holistiks seran els primers del cartell. Dimarts 19 el grup gandià actuarà a la UEG remarcant, així, el compromís de la Universitat amb els artistes novels locals. Mentre, dimecres 20 serà el torn de Magalí Saré i Manel Fortià, dos de les veus del jazz més consolidades en el panorama valencià. Mentre, dijous 21 serà el torn de El Diluvi qui presentarà a Gandia el seu nou disc “Present”. La programació nocturna es tancarà divendres 22 amb l’actuació de Spanish Brass, un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional, que presentarà el seu espectacle “Make a Jazz noise here”, un homenatge a Frank Zappa.

A més, La conferència inaugural d’enguany serà impartida per Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid entre 2015 i 2019 i magistrada. L’acte tindrà lloc el 18 de juliol a les 20h al Jardí de la Casa de la Marquesa i estarà obert al públic en general. Recentment ha publicat "A los que vienen", el seu últim llibre després de deixar l'alcaldia de Madrid. Una reflexió al voltant de la societat que vol deixar a les generacions futures i de la que ens parlarà a Gandia. 

 

More information: