Constituïda la Xarxa d’Universitats per la Diversitat (RUD)

  • Office of the Vice-principal for Equality, Diversity and and Inclusive Policies
  • December 20th, 2021
 
Participants en la trobada
Participants en la trobada

La Universitat de València va acollir els passats 16 i 17 de desembre la I Trobada de la Xarxa d'Universitats per la Diversitat (RUD) que tenia per objectiu constituir la Xarxa. La trobada va reunir 25 representants de les unitats, oficines o observatoris de les universitats públiques espanyoles que treballen en matèria de diversitat afectivosexual i de gènere, familiar, étnicocultural i religiosa.

El 16 de desembre va tindre lloc en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València una jornada de treball en la qual es va constituir la Xarxa, es va redactar el seu reglament i es van acordar possibles activitats conjuntes a realitzar. Així, la xarxa treballarà per a garantir que les universitats siguen espais respectuosos amb la diversitat sexual i de gènere (orientació sexual, diversitat corporal, afectiva, identitat de gènere i expressió de gènere), la diversitat per procedència, cultura, creences i afins. En la trobada es va nomenar un equip provisional de coordinació de la Xarxa, compost per la Universitat de València i la Universitat de Barcelona, i la Universidad de la Laguna, a qui se li va encomanar la Secretaria de la Xarxa. Les universitats participants animen a la resta d'universitats a adherir-se a aquesta iniciativa.

En paraules de ruth m. mestre, cap d’iniciatives de diversitats de la Universitat de València, “aquesta trobada ha sigut una oportunitat per a consolidar el treball d'aliances que es realitzava des de 2019. Estem contentes que s'haja formalitzat en una xarxa que comparteix preocupacions, objectius i estratègies. Ens hem unit per a donar un millor servei i esperem que s'unisquen altres universitats a aquesta iniciativa tan il·lusionant”.

Com a colofó de la jornada, Marina Echebarría, catedràtica de Dret Mercantil de la Universitat de Valladolid i presidenta del Consell de Participació de les persones LGTBI, va impartir la conferencia “UNIVERSITATS iguals, diverses i lliures de LGTBfòbia”, en la qual va aprofitar per a anunciar la constitució formal de la Xarxa i presentar al públic el treball realitzat durant la trobada.

L'endemà, dia 17, al Jardí Botànic de la Universitat, es va realitzar un intercanvi de bones pràctiques en docència, investigació i gestió en matèria de diversitat que va comptar amb la participació de representants d'algunes universitats i d’Amics i Amigues de diversitats. En el panell temàtic es van presentar les següents iniciatives:

  • Lupe Calvo (Universidad de Cádiz): projecte Erasmus d'innovació educativa “[All Inc!] – Building LGBT+ friendly schools across Europe”.
  • Puri Heras (Universitat Miguel Hernández d'Elx): senyalística inclusiva i el I Pla d'Equitat, Diversitat i Inclusió de la UMH.
  • Diego Marchante (Universitat de Barcelona): protocol trans de la UB.
  • Rosa Pardo (Universitat de València): grup d'investigació EDiUV.
  • Naiara Martínez (Universitat Jaume I de Castelló): punt violeta-rainbow, grup UJI Pride i manuals.
  • Laura Llop (Universitat de València): projecte europeu ‘We project’.
  • Elena San Segundo (Universidad Carlos III de Madrid): "Passaport per a la Igualtat" i Decàleg/Protocol contra l'assetjament i ciberassetjament de la UC3M.
  • Carme Abelló (Universitat Pompeu Fabra): banys inclusius i calendari 2021.
  • Ricard Huerta (Universitat de València): projecte museari.com

Finalment, va tindre lloc una visita decolonial a la ciutat de València guiada pel professor Francesc J. Hernández, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, que va posar fi a la trobada.

Images: