Convocada la cinquena edició del concurs «#HiloTesis: tu tesis doctoral en redes sociales»

La Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE), en col·laboració amb la Xarxa de Divulgació i Cultura Científica (RedDivulga) de la sectorial CRUE-R+D+I i la Fundación Ignacio Larramendi, llança la cinquena edició del concurs «#HiloTesis: tu tesis doctoral en redes sociales». La finalitat d’aquesta iniciativa, en la qual pot participar personal investigador de la Universitat de València, és fomentar la divulgació científica i el desenvolupament d’habilitats de comunicació per a futurs científics i científiques. El concurs es desenvoluparà des de les 0 hores del 3 de juny de 2025 fins a les 23.59 hores del 17 de juny (hora peninsular).

28 de may de 2025

El certamen va dirigit a les persones investigadores en formació que estan desenvolupant la tesi doctoral o que l’han defensada en els últims 12 mesos. Amb aquesta convocatòria, se les convida a presentar la seua investigació en un format de fil en la xarxa social BlueSky, adaptant el contingut de la tesi a un llenguatge senzill i visualment atractiu, amb la finalitat d’acostar-ne els resultats a la societat. L’any passat s’hi van presentar 362 tesis de 49 universitats associades a CRUE.

Amb el suport de la Fundación Ignacio Larramendi, la convocatòria vol reforçar la rellevància social de la investigació perquè es considera un pilar clau per a una societat més oberta, justa i equilibrada, segons que ha informat Crue Universitats Espanyoles.

Hi poden participar totes aquelles persones investigadores que estiguen matriculades en programes de doctorat o que hagen defensat la tesi en els últims 12 mesos, sempre que siguen membres d’universitats associades a CRUE. Els requisits que han de complir són comptar amb l’autorització del director o directora de la tesi i comprometre’s a garantir que la informació compartida és adequada per a la seua difusió pública, respectant en tot cas possibles acords de confidencialitat.

No es tindran en compte publicacions o registres fora d’aquest període. Una vegada publicat el fil,el personal investigador en formació participant s’hi haurà d’inscriure i facilitar-ne l’enllaç a través d’aquest formulari: https://forms.cloud.microsoft/e/XSdPMELDza. No es tindran en compte publicacions no registrades correctament mitjançant el formulari, fora de termini o si l’enllaç facilitat no és correcte.

La primera publicació del fil ha d’incloure obligatòriament l’etiqueta #HiloTesis i, si és possible, citar o etiquetar en una imatge @crueuniversidades.bsky.social, @filarramendi.bsky.social i el compte de la universitat participant o, si és el cas, la seua UCC+I, si en tenen. En el cas de la Universitat de València, tant la institució (@uv.es) com la UCC+i (@ucciuv.bsky.social‬) disposen d’un compte en aquesta xarxa social.

Les persones participants poden enriquir la seua presentació amb elements visuals, com ara imatges, vídeos, enllaços i emoticones, amb l’objectiu de fer el treball més atractiu i comprensible. A més, es pot publicar el fil en qualsevol de les llengües cooficials de l’estat, però la seua universitat en proporcionarà una versió traduïda al castellà en el cas que resulte triat per a la fase nacional.

Amb aquest concurs es reforça el compromís de CRUE amb la divulgació científica i el foment de la comunicació efectiva de la investigació, a fi d’acostar el treball acadèmic i científic a la societat.

Pròximament se celebrarà l’acte institucional de presentació de la cinquena edició de #HiloTesis i es donaran a conèixer les universitats participants en la convocatòria d’enguany.

Bases del concurs clicant ací.